Komu patří památka? Privatizace v Zubatého ulici není ani po 11 letech dořešená

Funkcionalistická památka byla v péči soukromé firmy Denika Real

Funkcionalistická památka byla v péči soukromé firmy Denika Real Zdroj: Jan Stahala

Opadává omítka i obklady domu
Denika Real koupila dům v roce 2003
Rezavý obklad domu na nároží
Nájemníci usilují o privatizaci domu již od roku 1997
O fasádu domu se majitel nestará
7
Fotogalerie
Spor, který se přes 11 let vede o vlastnictví funkcionalistické památky v pražské Zubatého ulici, není ani po rozsudcích Ústavního a Obvodního soudu pro Prahu 5 u svého konce. Tehdejší prodej domu byl podle soudů diskriminační a nemovitost se má vrátit do majetku hlavního města. Magistrát ale dům nechce, domnívá se, že by musel vracet peníze současnému majiteli, a to se podle primátora Tomáše Hudečka neslučuje s povinností postupovat s péčí řádného hospodáře.

O dům se soudí Občanské sdružení Zubatého 1 spolu s městskou částí Praha 5, hlavním městem a současným majitelem nemovitosti, společností Denika Real. Prodej domu v páté městské části ostravské společnosti se odehrál za starosty Milana Jančíka, a nájemníci proti němu již od začátku protestovali.

Denika Real funkcionalistickou památku od městské části koupila za 33,5 milionu korun, nájemníci přitom nabízeli částku jen o 200 tisíc nižší. Vedoucí odboru obchodních aktivit městské části ale v oznámení záměru prodeje přidal požadavek složit do 17 dnů jistinu ve výši pět milionů korun a tím prakticky podle ústavní stížnosti znemožnil nájemníkům dům koupit.

„Druhá žalovaná strana (hlavní město pozn. red.) nezabránila tomu, aby vlastnické právo nebylo vloženo do katastru, a to přesto, že měla informace o nestandardním průběhu nabídkového řízení a o celé věci v lednu 2004 hlasovalo zastupitelstvo hlavního města Prahy,“ uvedl v rozsudku Obvodní soud pro Prahu 5, který zároveň označil hlavní město za pravého vlastníka nemovitosti.

Pražský magistrát proti rozsudku podal, stejně jako společnost Denika, odvolání. Primátor Hudeček uvedl, že město vzniklou právní situaci nezavinilo. „Bude se jednat o vrácení kupní ceny a možnou náhradu škody. Rovněž je pravděpodobné, že se bude jednat o vysoké částky, znamenající neplánované výdaje z rozpočtu hlavního města,“ sdělil v dopise nájemníkům Hudeček.

Pokračoval, že z pozice hlavního města Prahy má zákonnou povinnost postupovat s péčí řádného hospodáře a takový krokem je pravomocné soudní rozhodnutí v dané věci, které umožní jasně pojmenovat viníky. Včetně požadavku na finanční kompenzaci ve vztahu k hlavnímu městu.

„V argumentu o povinnosti postupovat s péčí řádného hospodáře zaznívají doslova a do písmene slova, která použil pan Jančík k zdůvodnění prodeje domu firmě Denika za cenu o dvě stě tisíc vyšší, než v předchozím výběrovém kole nabízelo naše občanské sdružení nájemníků, občanů Smíchova. Není to zvláštní?,“ řekl serveru E15.cz předseda občanského sdružení nájemníků ze Zubatého 1 Ladislav Pecháček.

Praha 5 chce jednat

V případě, že by povinnost vrátit kupní cenu Denice připadly na městskou část Praha 5, je radnice podle mluvčí Ivony Kratochvílové ochotna jednat.

„Pokud bude soudem autoritativně konstatována neplatnost kupní smlouvy, městská část Praha 5 vstoupí v jednání se společností Denika za účelem vyrovnání vzájemných pohledávek, kdy na jedné straně Denika zřejmě neoprávněně vybírala nájemné, ale na druhé straně měla určité náklady spojené se správou a údržbou domu, které by jinak nevznikly,“ konstatovala Kratochvílová.

Ve chvíli, kdy by podle ní nebyla na straně společnosti vůle k dohodě, městská část Praha 5 je podle mluvčí připravena bránit své oprávněné zájmy soudní cestou.

Zájem o to dům privatizovat mají nájemníci už od roku 1992, kdy jej oficiálně oznámili městské části Praha 5, podruhé žádost opakovali v roce 1997. Uspět se jim podařilo až v roce 2002, kdy je městská část vyslechla a dům do privatizace zařadila.

Jak zhubnout Jančíka