Levné peníze roztočily český byznys, investičním hitem byly reality

Palladium

Palladium Zdroj: profimedia.cz

Bankovnictví, reality a výstavba infrastruktury. To jsou odvětví, která v letošním roce spojoval úspěch. Realitní investoři využívají nízkoúročených bankovních úvěrů. Levné peníze více motivují Čechy k pořízení hypotéky. Dobrou zprávou z rezortu dopravy je, že se zřejmě z unijního programu podaří vytěžit celých 150 miliard korun.

Realitní rok zázraků

Nemovitosti se letos staly jedním z investičních hitů. Na dračku šly nové byty i podnikatelské reality typu kancelářských nebo obchodních center. Dříve měla většina velkých obchodů s podnikatelskými realitami automaticky postaráno o publicitu. Letos už bylo transakcí tolik, že je pořádně nestačili monitorovat ani profesionálové z realitní branže. V součtu se těchto obchodů v posledním roce udělalo za hodně přes dvě miliardy eur. Do komerčních nemovitostí začala sypat peníze řada domácích hráčů z jiných oborů. Ti stávající typu skupin Cimex nebo RSJ zase přišli s novými fondy s akvizičním apetitem. Vydatnou palebnou podporu poskytly banky půjčkami s nízkými úroky.

Banky však nezůstaly jen u půjčování. Fond České spořitelny Reico se vydal na Slovensku kde v miliardové transakci pořídil zánovní centrálu společnosti Slovak Telecom. Nový fond Komerční banky se koupí obchodního domu v Pařížské ulici postaral o rekordně nízký výnos. Cenou ho stlačil až ke čtyřem procentům. Navzdory tomu, že rostoucí ceny stlačují výnosy, jsou stále atraktivní.

Jiný rekord zařídil fond německé skupiny Union Investment. Za nákupní centrum Palladium v centru Prahy zaplatil 565 milionů eur. Ještě nikdo nikdy v tuzemsku za jedinou budovu víc nedal. Ruce si v roce 2015 mnuli rovněž stavitelé bytů. Přes napjaté vztahy s řadou pražských radnic a rozruchem kolem Pražských stavebních předpisů se developeři pustili do horečných akvizic nových pozemků, aby měli kde stavět. Proti minulým rokům se už nebáli ani parcel bez územních rozhodnutí a stavebních povolení. Na trh se vrátily spekulativní nákupy.

Horečná výstavba infrastruktury

Češi zřejmě dokonale vysají největší operační program pro období 2013 až 2015, kterým je Doprava. Všech nabízených zhruba 150 miliard skončí zalito v betonu a asfaltu na českých kolejích a dálnicích. Po posledním sčítání faktur to v pátek oznámilo ministerstvo dopravy. Ve světle častého střídání ministrů, nedostatečné přípravy, zastavování staveb a unijních pokut se to jeví téměř jako zázrak. Ještě v průběhu letošního roku ministerstvo odhadovalo, že ladem skončí nejméně deset miliard korun.

„Nejsou to nějaká kouzla, ale výsledek toho, že se v rezortu začalo normálně pracovat a podařilo se rozjet další stavební projekty,“ uvedl ministr Dan Ťok, který rezort převzal před rokem. Podle něj čerpání pomohl mimo jiné přesun části peněz ze silnic na železnici, která měla větší zásobu připravených projektů. Mohutně se tak začaly opravovat vedle koridorů i regionální tratě. Správa železnic podle předběžných čísel letos utratila rekordních 52 miliard, když loni to nebyla ani polovina. I kvůli finiši v čerpání unijních peněz letos česká železnice zažila největší množství výluk v historii.

Rozjela se ale řada staveb i na silnicích. Několikrát se poklepával základní kámen na jihočeské D3, dostavuje se D1 u Prostějova a D8 na severu Čech. Ředitelství silnic a dálnic letos zahájilo dvacet stavebních akcí na silnicích první třídy a dálnicích. Loni to bylo pouze šest staveb. ŘSD napumpovalo do infrastruktury odhadem 34 miliard, o deset miliard více než loni. Ovoce letošní horečné výstavby ale budou řidiči sklízet až za několik let, letos se nových kilometrů dálnic nedočkali.

Banky zadělaly na rekordní rok

České banky mají letos reálnou šanci stát se nejziskovějšími ve své historii. Bankám přeje strmě rostoucí ekonomika, která s sebou přinesla prudký růst zájmu o podnikové úvěry, lacinější půjčky na bydlení zase mobilizovaly zájem domácností o hypotéky. Blahodárně rovněž působila na výsledovky bank podstatně lepší platební kázeň dlužníků, firmy i domácnosti splácí své závazky skoro nejlépe od počátku finanční krize. Jen do konce října letošního roku vydělaly české banky bezmála 59 miliard korun, to je o téměř osm procent více než loni a takřka o třetinu více než za celý předkrizový rok 2007. O šest procent zatím banky překonávají i svůj doposud nejúspěšnější rok 2012.

Bankovnímu byznysu se tak výborně daří navzdory historicky nejnižším úrokovým sazbám i tlaku na snižování poplatků. Výsledkům pomohla i snaha bank držet na uzdě své náklady, mimo jiné i setrvalým snižováním úročení vkladových účtů, stejně tak tlakem bank na přesměrování klientských peněz z depozit do investičních produktů. Podniky si letos u domácích bank nabraly o pětinu více nových úvěrů než loni, dokonce o čtvrtinu pak vzrostl zájem o půjčky na bydlení. Potíže se splácením hlásí české banky zhruba u pěti procent poskytnutých firemních úvěrů a čtyř procent půjček domácnostem, obě čísla jsou nejlepším výsledkem od roku 2009.

Bezmála o tři čtvrtiny zisku sektoru se letos v Česku podělí pětice největších bank. Jen za první tři letošní kvartály vydělaly ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit a Raiffeisenbank 39 miliard korun, tedy o pět procent více než loni.