Muzeum připomíná oběti útoku na WTC

New York

New York Zdroj: David Vagaday

Termínem Ground Zero se v angličtině označuje místo na zemi, kde došlo k výbuchu bomby, a znali jej spíše jen vojáci. Po 11. září 2011 se však pod tímto označením lidem kdekoli na světě okamžitě vybaví místo na newyorském Manhattanu, na němž se do té doby vypínaly dvě věže komplexu Světového obchodního centra (WTC). Zítra tam bude otevřeno muzeum, jež je třem tisícům obětí teroristického útoku Al-Káidy věnováno.

Jak má vůbec Ground Zero (dnes Memorial Plaza) vypadat? Místo o velikosti několika fotbalových hřišť (6,5 hektaru) má velmi lukrativní polohu, hodnota pozemku je obrovská. Diskuze o jeho využití byly proto značně emotivní. Finální podoba nové zástavby a památníku se ladila tak dlouho, až to zavánělo národní ostudou.

Stavební práce musely být několikrát pozastaveny kvůli technologickým potížím, vyzvedávání ostatků obětí či soudním sporům, které vyvolali příbuzní lidí, kteří v troskách WTC zahynuli. Několikrát se také navýšil rozpočet. Rozvržení komplexu se nakonec stalo dílem architekta Daniela Libeskinda.

WTC Memorial, New YorkWTC Memorial, New York | ctk

Na parcele v sousedství někdejšího WTC budou stát čtyři mrakodrapy, památník, muzeum, park i dopravní uzel, v němž se protne 11 linek metra a rychlodráha z New Jersey. Srdcem nového komplexu bude One World Trade Center (WTC1, dříve Věž svobody). Mrakodrap o 104 patrech s výškou 541 metrů (1776 stop, které odkazují k roku vyhlášení nezávislosti USA) dostal loni stožár, díky němuž je nejvyšší budovou na západní polokouli. Otevřen by měl být letos.

Tragickou událost připomíná památník, který byl otevřen v roce 2011. Má podobu dvou velkých nádrží kopírujících základy „dvojčat“. Po jejich asi devět metrů vysokých stěnách stéká voda do čtvercového otvoru na dně. Okraje nádrží lemují bronzové desky se jmény obětí. Mezi nádržemi stojí i budova zítra otevíraného muzea.