Na dráze se chystá obří přesun majetku, budovy převezme SŽDC

Vlakové nádraží v Českých Budějovicích

Vlakové nádraží v Českých Budějovicích Zdroj: archiv

Železnici čeká zřejmě ještě v prvním čtvrtletí velká změna ve vlastnictví drážních nemovitostí. Po letech příprav a politických tahanic schválila vláda koncem roku převod budov Českých drah na Správu železniční dopravní cesty.

Celý seznam čítá přes 1500 položek, z toho je zhruba tisícovka nádražních budov, zbytek připadá na provozní stavby a pozemky. „Je to logický krok, který je předpokladem pro dokončení transformace Českých drah. Majetek v železničních stanicích bude spravován jednotně a stát do něj bude moci systematicky investovat,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Skončí tak trochu schizofrenní situace, která je důsledkem předchozích majetkových přesunů: České dráhy ve stanicích nyní vlastní výpravní budovy a první nástupiště, správě železnic zase patří informační tabule, zbylá nástupiště a koleje.

Dráhy jako akciová společnost přitom nikdy neměly potřebné investice na opravy a údržbu budov. V úvahu nepřicházely ani dotace, neboť by šlo o nedovolenou veřejnou podporu.

České dráhy mají za nemovitosti dostat 3,24 miliardy korun, což je zhruba polovina částky, se kterou se diskuze o převodu před lety zahajovala

Naopak státní organizace SŽDC je napojena na rozpočet fondu dopravy a evropské fondy a peněz má dost. Zchátralá nádraží proto čeká mohutná obnova, šéf SŽDC Pavel Surý chce začít v krajských městech, jako příklad uvedl nedávno ostudný stav historické budovy v Českých Budějovicích (na snímku).

Věc má ale háček. České dráhy mají za nemovitosti dostat 3,24 miliardy korun, což je zhruba polovina částky, se kterou se diskuze o převodu před lety zahajovala. Znalecký posudek navíc vychází z jiné metodiky než v roce 2008, kdy se na správu železnic převáděl za 12 miliard majetek potřebný pro údržbu kolejí.

I proto na dráze z chystaného převodu nadšení nepanuje, proti jsou zejména odbory, jejichž tři zástupci chtějí proti převodu zvednout ruku v dozorčí radě. Vedle rady musí převod schválit i představenstvo a řídící výbor. Ministr Ťok je přitom připraven v případě nesouhlasu prosadit změny ve vedení ČD.