Na realitním trhu vypukl boj o centrály velkých poradců a Cetinu

Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T

Kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T Zdroj: J&T

V realitním byznysu se objevilo několik velkých poptávek po nových kancelářích kolem deseti tisíc metrů čtverečních, kterých bývá do roka jen několik. Bojovat o ně budou developeři typu J&T nebo Skanska Property.

V Praze se mezi staviteli administrativních center potichu rozhořel boj o tři velké zájemce o pronájem nových kanceláří. Stěhování zvažují poradenské společnosti Deloitte a KPMG, do nového se přesune telekomunikační firma Cetin.

Tento typ firem si bere kanceláře nejméně na pět let. Za tu dobu zaplatí na nájemném stovky milionů korun. Sehnat takového nájemníka je pro vlastníky realit terno i kvůli tomu, že kromě nájmu jim zvýší i hodnotu nemovitosti při prodeji. Obsadí totiž velkou část budovy a kontrakt podepisuje na dlouho.

V Cetinu již rozhodnutí o stěhování padlo. “Cetin se plánuje přibližně za rok odstěhovat z budovy v Olšanské ulici. Budova nám nevyhovuje jak z technologického, tak ekonomického hlediska,” řekla mluvčí firmy Tereza Gáliková. Společnost ze skupiny PPF v současnosti shromažďuje požadavky, které bude na novou centrálu mít.

V případě Deloitte a KPMG je ještě možné, že zůstanou u svých současných domácích. “Patnáct let je zhruba doba, kdy začíná kancelářská budova zastarávat a je potřeba provést zásadnější rekonstrukci. Tato doba uplyne v případě našich kanceláří příští rok. Zvažujeme jak možnost přestěhování do nových prostor, tak setrvání ve stávající budově po rekonstrukci,” uvedl mluvčí KPMG Ivo Půr.

Společnost dokonce zkoumá možnost rekonstrukce za plného provozu. “Koncem letošního roku, bychom měli mít kvantifikovány všechny varianty a podle toho se rozhodneme,” dodal Půr.

Větší než Amazon

Podobně je na tom i konkurenční Deloitte. “Zvažujeme různé varianty včetně možnosti přesunu do nových prostor,” sdělil provozní ředitel Deloitte Jan Stehlík.

Deloitte počítá s případnou změnou sídla v horizontu dvou a více let. Což je přesně ten čas, kdy si může rezervovat místo v projektu, který se třeba teprve začíná stavět a získat tak od developera výhodnější podmínky a pobídky. Například několika měsíční nájemní prázdniny nebo příspěvek na úpravu kanceláří.

Deloitte si aktuálně pronajímá kolem devíti tisíc metrů čtverečních kanceláří, KPMG ještě o dva tisíce metrů více. U každé z nich je to výrazně více, než kolik si pronajal například Amazon v Dejvicích pro svou mezinárodní centrálu.

Díky konkurenčnímu prostředí očekáváme, že pobídky budou stále stejně atraktivní jako v uplynulých letech a budou tak dostatečně motivující k přesunu

“Velké společnosti, které zvažují stěhování v horizontu let 2017-2108 mají určitě z čeho vybírat. Díky konkurenčnímu prostředí očekáváme, že pobídky budou stále stejně atraktivní jako v uplynulých letech a budou tak dostatečně motivující k přesunu,” komentuje situaci na trhu Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Aktuálně se v metropoli staví několik velkých administrativních center. Jeden komplex nazvaný Rustonka vzniká v režii skupiny J&T u stanice metra Invalidovna. V atraktivním Karlíně staví také izraelský developer AFI Europe projekt Butterfly. Další kanceláře nesoucí jméno Five staví na místě někdejší tramvajové vozovny na Smíchově společnost Skanska Property.