Na „Václaváku“ se bojuje o miliardový byznys

Kdyby se britský podnikatel James Woolf jednou za pár let nepustil v Česku do křížku o nějaký lukrativní obchod, asi by se nudil. Po bitvě o obchodní dům Kotva spojené s kauzou vytunelovaného fondu Trend a účasti na ovládnutí fotbalové Slavie se Woolf v roce 2009 zapojil do boje o kontrolu realitní skupiny Orco. A nyní už přes dva roky zápolí s ministerstvem kultury o to, jestli dům číslo 47 na rohu Václavského náměstí má být památka, nebo ne.

Woolf chce budovu strhnout a místo postavit novou kancelářskou budovu s názvem Květinový dům. Počítá s celkovou investicí 80 milionů eur, což jsou asi dvě miliardy korun. Padesát milionů eur podle Woolfa poskytne banka, zbytek zaplatí ze svého.

Ministryně kultury Alena Hanáková ale Woolfově firmě Flow East udělala na podzim čáru přes rozpočet, když po veřejných protestech proti demolici funkčního domu nařídila prozkoumat dva měsíce staré rozhodnutí svého rezortu, že dům být památkově chráněný nemá.

Flow East se proti rozhodnutí o přezkumu ohradila, avšak neuspěla. „Ministryně kultury dne 8. března 2013 svým rozhodnutím zamítla rozklad a potvrdila usnesení, kterým bylo zahájeno přezkumné řízení ,“ řekla deníku E15 mluvčí úřadu Lenka Brandtová. Ministerstvo nyní čeká, až mu právníci Flow East dodají potřebné dokumenty. Následné rozhodnutí by podle Brandtové mělo být poměrně rychlé. „Rozkladová komise se schází osmkrát v roce. Je možné, že se sejde i mimořádně,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Kvůli průtahům s projektem už stavitel eviduje první škody. „V roce 2012 jsme kvůli nejisté situaci kolem ministerstva kultury ztratili přední maloobchodní řetězec jako nájemce,“ sdělil deníku E15 Woolf.

Pokud se stavba nakonec památkou stane, investor boj nevzdává. „V takovém případě se odvoláme,“ řekl na tiskové konferenci Woolf. Jeho společnost přitom zvažuje i další právní kroky.

Jde jí totiž o hodně. V centru hlavního města se za prvotřídní kanceláře platí podle realitních poradců nejvyšší nájmy v Praze. Projekt Květinového domu počítá s vybudováním až 16 000 metrů čtverečních kanceláří a dalších 8000 čtverečních metrů obchodních ploch.

Nejdražší lokalita v zemích Visegrádské čtyřky? Václavské náměstí a Na Příkopě v Praze

Václavák rozděluje