Největší developeři válcují pražský trh s novými byty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Central Group Dušana Kunovského, Ekospol Evžena Korce, Finep Michala Kociána a jeho společníků a Trigema Marcela Sourala. Když se mezi ně vklíní ještě korporátní Skanska, vynoří se pětice největších developerů, která už není daleko od ovládnutí poloviny pražského trhu s novými byty. A to jak z hlediska tržeb, tak podle počtu prodaných bytů.

„Podíly na trhu nejvíce ovlivňuje přísun nových velkých projektů, který lze u první pětky očekávat pravidelně po dobu celého roku. Zisk nadpoloviční většiny trhu je otázkou krátkého časového horizontu. Zřejmě k tomu dojde již na konci tohoto roku,“ řekl deníku E15 majitel firmy Trigema Marcel Soural.

Koncentrace trhu probíhá na pozadí rostoucích prodejů. Podle společných údajů Ekospolu, Skansky a Trigemy se v metropoli jen ve druhém čtvrtletí prodalo 1500 bytů, což je meziroční nárůst o 30 procent. Optimistické proklamace developerů potvrzuje také Český statistický úřad. Počet zahájených bytů se v Praze od ledna do konce května zvýšil o 17 procent. „Z našich analýz vyplývá, že narůstá i počet bytů koupených na investici. V současné době se tento podíl pohybuje okolo třiceti procent,“ uvedl šéf Ekospolu Evžen Korec. Prodejům mimo jiné nahrávají nízké úroky hypoték.

Ceny novostaveb neporostou

Ani v této situaci ale podle ředitele Trigemy Sourala ceny novostaveb nijak zvlášť nerostou. Velcí stavitelé totiž sázejí hlavně na prodej velkých objemů a spokojí se tak s menší marží. O to riskantnější jsou pak ale pro ně neočekávané náklady typu daně z přidané hodnoty, kterou od letošního roku musejí developeři platit také za pozemky pod stavbami. Část z nich to riskla a vzala náklad na sebe. Další už ale museli zdražit.

Ceny pražských novostaveb přitom v posledním období hodně stlačila válka mezi Korcovým Ekospolem a Kunovského Central Group. Obě firmy se tvrdě střetly v Horních Měcholupech.

Cena zůstává u klientů stále rozhodujícím kritériem. Naopak celkovou technickou kvalitu projektu lidé paradoxně příliš neřeší. Kromě ceny rozhoduje podle developerů i blízkost parků a klid v lokalitě. Svou roli hraje i dopravní dostupnost.

Central Group nyní tvrdí, že podobně ostrý nástup startuje v centru Prahy. Na Žižkově začne od září nabízet téměř sedm stovek jednotek. „Obdobně jako přede dvěma roky v Měcholupech, i v září půjde doslova o cenovou revoluci, jen tentokrát v širším centru Prahy,“ holedbá se Kunovský s tím, že v širším centru metropole nabídne celkem 1400 bytů za čtyři miliardy korun.

Chuť spotřebitelů utrácet roste, tvrdí developeři

Developeři věští, že růst bude pokračovat. „Politickoekonomická stabilita spolu s výhodnými sazbami posilují spotřebitelskou důvěru. Předpokládáme proto, že chuť nakupovat byty bude ještě o něco větší,“ sdělila Naděžda Ptáčková, ředitelka vývoje projektů a akvizic Skanska Reality.

Budoucí realita se však může ubírat i jiným směrem. Napovídá to hodnota stavebních povolení na bytové stavby, které úřady udělily za prvních pět měsíců letošního roku.

Podle statistiků tato suma klesla o devět procent na 10,9 miliardy korun.

Češi při koupi nového bytu ignorují kvalitu stavby. Sázejí na slevy