Objem draženého majetku klesl na 1,6 miliardy, chybí velká sousta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Dražba bytu jednoho ze zakladatelů Harvardských fondů Borise Vostrého sice zaplnila novinové titulky, dražebním trhem v prvním čtvrtletí ale nezamávala. Meziroční objem draženého majetku klesl o 16 procent na 1,6 miliardy korun.

Výtěžek z dražeb činil za první tři měsíce půl miliardy korun, což je přibližně stejná hodnota jako před rokem. Zlepšil se však poměr celkového výnosu k hodnotě draženého majetku, a to na 31 procent. Jediná realizovaná dražba v hodnotě nad 50 milionů korun se týkala komplexu s ubytovnami a sklady v Ústí nad Labem, který se vydražil za 61 milionů.

Žádná větší dražba se neuskutečnila. Podle generálního ředitele dražební společnosti Naxos Jana Sachra převažují drobné prodeje s průměrným výnosem na jednu dražbu pod jeden milion korun. Ostatně prodej bytu bývalého finančníka Vostrého nevynesl o moc více.

Velkých dražeb bude jen pár

Ani následující měsíce neskýtají licitátorům šanci na větší počet tučných soust. „Počet dražeb nad sto milionů korun bude dle našich odhadů možné spočítat na prstech stejně tak jako v roce minulém,“ sdělil šéf Naxosu.

Z nadcházejících dražebních akcí určitě zaujme prodej zoologické zahrady ve Větrovech u Tábora plánovaný na druhou půlku dubna. Vyvolávací cena areálu i movitého majetku v podobě zvířat bude 65 milionů korun.

Už tento týden ve středu se uskuteční dražba soukromého areálu pro výcvik vojáků a policistů ve Stodu u Plzně. V tomto případě se začne licitovat na ceně převyšující 71 milionů.

Vývoj veřejných dražebVývoj veřejných dražeb

Do dražby jde i dům manželky Borise Vostrého