OBRAZEM: Empire State Building stojí už 90 let. Přežil i náraz bombardéru B-52

Budova se po dokončení stavby v roce 1931 stala na více než čtyřicet let nejvyšší na světě. V roce 1972 ji překonala severní věž Světového obchodního centra.

Budova se po dokončení stavby v roce 1931 stala na více než čtyřicet let nejvyšší na světě. V roce 1972 ji překonala severní věž Světového obchodního centra. Zdroj: profimedia.cz

První výkopové práce začaly 22. ledna 1930, stavba základů začala symbolicky 17. března, na Den svatého Patrika, patrona New Yorku, před davem pěti tisíc lidí.
Na stavbě pracovalo asi 3400 zaměstnanců, převážně přistěhovalců z Evropy. Podle oficiální zprávy zemřelo během stavby pět pracovníků. Socialistický magazín New Masses ale spekuloval o smrti 42 lidí
Všichni zemřeli následkem pádu z výšky, pracovali bez lanového zajištění.
Přes třicet  lidí spáchalo sebevraždu skokem z vrchních pater budovy.
V roce 1947 byl na vyhlídkové terase namontován plot poté, co se během jednoho týdne pokusilo skočit pět lidí.
19
Fotogalerie

Newyorská architektonická perla ve stylu art deco byla otevřena právě před devadesáti lety, 1. května 1931. Empire State Building, mrakodrap o 103 patrech držela více než čtyři desetiletí prvenství nejvyšší budovy světa. Teprve v roce 1972 ji překonala severní věž Světového obchodního centra. Po teroristických útocích z 11. září 2001 se Empire State Building stala nejvyšší budovou New Yorku a třetí nejvyšší ve Spojených státech. Mrakodrap pamatuje sebevraždy i náraz letadla. 

Návrh stavby vzešel od architektonické společnosti Shreve, Lamb a Harmon z výkresu architekta Williama F. Lamba. Ten byl hotov za pouhé dva týdny. V tomto rychlém duchu se pak nesla i stavba. Dělníci nasadili takové tempo, že za týden dokončovali průměrně čtyři a půl patra. Na bezpečnost práce se tenkrát tolik nehledělo, a tak za pád z výšky oficiálně zaplatilo životem pět lidí. 

Samotné práce na stavbě trvaly i na dnešní poměry opravdu krátkou dobu. Výkopové práce začaly 22. ledna 1930 a slavnostní otevření se konalo o rok a pár měsíců později, tedy 1. května 1931. 

Nelehké začátky i černá historie

Otevření mrakodrapu probíhalo v době Velké hospodářské krize. To mimo jiné způsobilo, že velká část kancelářských prostor, nebyla pronajata. Kromě toho budova z pohledu třicátých let stála na nevhodném místě, daleko od dopravního spojení. 

Kvůli neschopnosti pronajmout kancelářské prostory začala být budova přezdívána Empty State Building. Roku 1951 byl mrakodrap kvůli finančním potížím prodán za 34 milionů dolarů. 

Ještě před tím zažil náraz letadla. A to roku 1945, kdy do budovy kvůli špatné viditelnosti narazil americký bombardér B-52. Srážka nepoškodila statiku, ale způsobila škodu za milion dolarů a vyžádala si čtrnáct životů. 

Empire State Building proslul také jako místo dobrovolného odchodu ze světa. Skokem z výšky tam ukončilo život více než třicet osob. 

Ikonická stavba

I přes nelehkou historii zůstává Empire State Building jednou z ikonických budov nejen New Yorku a Spojených států, ale i globálně. Svou nejslavnější roli mrakodrap sehrál v kultovním filmu King Kong z roku 1933, ve kterém obrovský lidoop vyšplhal až na střechu.

Empire State Building se však objevil také v mnoha seriálech či filmech. Například Den nezávislosti, Doctor Who či Jak sem poznal vaši matku. 

Budova byla v roce 1986 zařazena na seznam národních kulturních památek. Vlastní a řídí ji společnost W&H Properties.