Památkově chráněné domy chátrají tak dlouho, až je nahradí nové

Ostrov Štvanice

Ostrov Štvanice Zdroj: ctk

Brownfieldy nebývají mezi developery oblíbené. Chátrající areály totiž představují, oproti nezastavěným pozemkům, náklady navíc na demolice či likvidaci starých zátěží. Pak existují ovšem staré komplexy, které mají přidanou hodnotu atraktivní lokality a mnohdy i marketingově zajímavou historii. Problém však představují památkáři požadující zachování chráněných objektů.

A tak některé budovy chátrají tak dlouho, až je nevyhnutelné jejich zbourání, anebo je případně zachvátí požár nejasného původu. Výstavba takzvaně na zelené louce může začít.

Petrova bouda

Prvního srpna lehla krkonošská kulturní památka popelem. Z komplexu se podařilo zachránit jen část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči potvrdili domněnku, která vyvstala ještě dříve, než se podařilo uhasit šlehající plameny. Požár s největší pravděpodobností někdo založil úmyslně. Policisté zaslali vybrané vzorky ohořelé suti na chemickou expertizu. Pražská firma Snowy Chalet, která Petrovku nechala roky chátrat, uvedla, že připravuje projekt na výstavbu nové budovy na místě shořelého objektu. Petrovu boudu zachvátily plameny jen pár týdnů předtím, než by majitel dostal až dvoumilionovou pokutu. Vrchlabská radnice totiž na jaře zahájila se Snowy Chalet správní řízení. Firma měla rozpadající se horskou boudu alespoň zabezpečit proti vlhkosti a poryvům větru, které ji léta devastovaly.

Petrova boudaPetrova bouda | ctk

Lázně Na Slupi

Někdejší lázně Na Slupi na pražském Albertově, které v roce 2009 obsadili squatteři, aby podle svých slov upozornili na dezolátní stav budovy, stále chátrají. Soukromý investor sice připravil projekt na opravu objektu, ale k historickému domu chtěl přistavět další patro. Proti se postavili památkáři, protože dům stojí v chráněné památkové rezervaci. I když vlastníci už léta slibují opravu, dosud byla budova jen zajištěna proti dalšímu vniknutí squatterů či bezdomovců. Městská část Praha
2 tvrdí, že nemůže nic dělat. Úřad může v případě nečinnosti majitele dům, který ohrožuje okolí, opravit a peníze následně vymáhat. Vlastníci ale podle radnice dům zabezpečili, sankce jim tedy nehrozí. Aktivisté i někteří památkáři upozorňují, že případná demolice kvůli havarijnímu stavu budovy by nahrávala zájmu investora.

Lázně Na SlupiLázně Na Slupi | ctk

Ostrov Štvanice

Kvůli havarijnímu stavu byl letos na jaře zdemolován památkově chráněný zimní stadion na pražské Štvanici. Stadion byl uzavřen začátkem ledna poté, co se propadla střecha. S bouráním ale nesouhlasil Národní památkový ústav. Odbor památkové péče dal kvůli špatnému stavu stadionu pokutu magistrátu i bývalému nájemci, sdružení Apex-Club. Vedení pražské radnice nedávno ohlásilo, že nechá prověřit smlouvu se společnostmi Meridianspa Štvanice a Verwaltung Mag Vermögensverwaltungsgesellschaft z prosince 2001. Smlouva byla uzavřena na 88 let s tím, že Meridianspa, za kterou stojí finanční skupina J&T, ostrov opraví a postaví na něm sportovní a relaxační centrum s bazénem a lázněmi. Zimní stadion ale Meridianspa ve správě neměla.

Lázně Kyselka

Na stav chátrajících památkově chráněných lázní Kyselka na Karlovarsku upozorňoval už před dvěma lety bývalý ombudsman Otakar Motejl. Podle něho památkáři při ochraně areálu zcela selhali a nechali ho zdevastovat. Majiteli jsou Karlovarské minerální vody (KMV) a společnost C. T. S. Duo. S KMV letos zahájil správní řízení Karlovarský kraj kvůli možnému pochybení v péči o památku. Stále se zhoršující stav chráněných objektů vadí Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, která minulý týden požádala o bezúplatný převod budov. „Divím se, že už je někdo nezapálil nebo neprořezal trámy,“ poznamenal viceprezident asociace Martin Kadrman. KMV tvrdí, že připravují vlastní projekt na využití památkově chráněných objektů. „K veřejné prezentaci dojde nejspíš koncem léta,“ uvedla mediální zástupkyně KMV Bibiana Beňová.

Lázně KyselkaLázně Kyselka | ctk

Nákladové nádraží Žižkov

Funkcionalistická nádražní budova by měla ustoupit projektu Žižkov City, alespoň taková je představa developerské společnosti Sekyra Group. Proti záměru investora se ale postavili památkáři. Část areálu v Praze 3 byla koncem loňského roku vyhlášena kulturní památkou, což znemožňuje zbourání historického objektu. Ministr kultury Jiří Besser však v letos květnu vrátil proces vyhlášení části areálu kulturní památkou zpět k přezkoumání památkářům. Nákladové nádraží zůstává zatím v režimu předběžné ochrany. Nádražní objekty přitom chátrají už devět let. Letos v únoru do historické budovy narazil vykolejený vagon nákladního vlaku a poškodil ji. Podle místních zastupitelů ze Strany zelených mohlo jít o záměr.

Nákladové nádraží ŽižkovNákladové nádraží Žižkov | ctk

Osada Buďánka

Obnova dělnické kolonie z první poloviny 19. století se řeší už téměř dvacet let. Poté, co domy na pomezí pražského Smíchova a Košíř opustili původní majitelé, obývali je squatteři. Osada byla začátkem devadesátých let prohlášena památkovou zónou. V roce 1997 přešla do správy Prahy
5. V následujících letech vzniklo několik studií a záměrů na obnovu, přestavbu i demolici osady Buďánka. Domy mezitím dál chátraly a většina objektů pak byla kvůli špatnému stavu zbourána. Před třemi lety zastupitelé Prahy 5 schválili projekt stavební firmy Geosan na přestavbu celé lokality. Geosan přislíbil, že část domů obnoví. V komplexu mají vyrůst hlavně bytové domy. Stavět se mělo začít letos v srpnu. Podle památkářů je Buďánka jedním z posledních dochovaných pozůstatků dobové zástavby na pražské periferii.

Osada BuďánkaOsada Buďánka | E15 Anna Vackova