Pařížská dominanta má novou fasádu, podílela se na ní česká firma

Luis Vuitton Foundation v Paříži

Luis Vuitton Foundation v Paříži Zdroj: CC BY-SA 3.0: Copyleft : Wikimedia

Luis Vuitton Foundation v Paříži
Luis Vuitton Foundation v Paříži
Luis Vuitton Foundation v Paříži
Luis Vuitton Foundation v Paříži
4
Fotogalerie
České sklářské řemeslo se stále těší světovému věhlasu. Vnější obal jedné z pařížských dominant Luis Vuitton Foundation, známé jako „Nová Eiffelovka“, spoluvytvořila česká firma Sipral. Druhou metropolí, v níž česká technologie pro výrobu skleněných fasád nalezne uplatnění, má být Praha se svým Květinovým domem na Václavském náměstí.

Architektonicky i konstrukčně unikátní budova nadace Louis Vuitton, nacházející se v centru Paříže, je dílem známého architekta Franka Gehryho. Americký architekt kanadsko-polského původu se proslavil navrhováním budov ve formě soch a je také autorem Tančícího domu v Praze.

Propojení České republiky s moderní architekturou Franka Gehryho je nyní opět aktuálním tématem. Na realizaci vnější fasády slavné pařížské dominanty Luis Vuitton Foundation se podílela česká firma. Realizace přišla investory v přepočtu na tři a půl miliardy korun.

„Komplikované lichoběžníkové obrysy fasády si vyžádaly, abychom vyvinuli úplně nový fasádní systém, kterým je možné jednotlivé skleněné díly na konstrukci domu připevnit. Novinkou je také dvojité zahnutí jednotlivých skleněných dílů, což způsobuje neobvyklou reflexivnost,“ uvedl Leopold Bareš, ředitel společnosti Sipral.

Další zakázka bude v Praze. Za miliardu

Firma následně plánuje použít tuto technologii ve spolupráci s developerskou společností Flow East i na fasádu Květinového domu v Praze. Jeho realizace přijde na jednu miliardu korun.

„Budova nadace Luis Vuitton je jedním z nejvýznamnějších architektonických počinů naší generace, oslavou špičkového konstruktérství a klasického sochařství, a její fasáda má na tomto úspěchu lví podíl,“ vysvětlil James Woolf, majitel Flow East, proč si vybral pro realizaci Květinového domu právě tohoto českého dodavatele obvodových plášťů.

Čínský turista přichází. Jeho snem je Paříž, nyní ale objevuje i Prahu