Poptávka po starších novostavbách roste

stavba

stavba Zdroj: E15

Stále větší díl obchodů realitních kanceláří tvoří novostavby z druhé ruky. Jde o byty postavené za developerského rozmachu na počátku tisíciletí, které nyní jejich původní majitelé prodávají. Zároveň se tvoří skupina kupujících, kteří si zvykli na přednosti novostaveb, jako třeba podzemní parkování, a nechtějí už se stěhovat do staré zástavby.

„Po roce 2000 se v Praze postavilo 50 až 60 tisíc bytů, což je zhruba deset procent bytového fondu,“ upřesňuje Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře Lexxus, která se zaměřuje na novostavby. „Polovina transakcí se už týká prodejů se zabydlenými novostavbami,“ říká Višňovský.

Rostoucí trend potvrzuje šéf realitní sítě Century 21 Aleš Mazgaj: „Secondhandové novostavby jsou často vyhledávaným segmentem. Podíl obchodů se blíží deseti procentům.“ Stejně jako u starších bytů se musí prodávající smířit s tím, že ceny šly dolů.

Setkání s realitou bývá bolestnější, pokud současný majitel koupil nový byt na vrcholu boomu. Třeba v žižkovském projektu Central Park Praha, kde jsou stále desítky neprodaných bytů, ztratila nemovitost až třetinu původní ceny.

„Většinou dnes majitelé prodají byt za nižší či pořizovací cenu,“ říká sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Záleží však na řadě okolností. „Rozdíl může být nejen v tom, kdy klient novostavbu kupoval, ale i v tom, kdy byla dokončena. Pořizovací cena bytu dokončeného v roce 2007 bude jiná, pokud se byt kupoval ještě před zahájením výstavby v roce 2005 či těsně před kolaudací,“ vysvětluje Mazgaj. „Znám i zdařilé projekty, kde cena projektu vzrostla od začátku výstavby po roce 2000 až do dneška celkem o desítky procent, například Podvinný Mlýn v Praze 9,“ doplňuje Višňovský.

Kupující teď mohou vybírat z nabídky zlevněných novostaveb od developerů i ozkoušených bytů od majitelů. U zabydlených projektů mohou například zhodnotit, jak po nárůstu obyvatel funguje v místě doprava či zda se na domě v prvních letech užívání neprojevily závady jako aktuálně u projektu Prague Marina v Praze 7. „Kupující zná skladbu obyvatel domu, jak funguje společenství vlastníků,“ doplňuje Borůvka.