Poradce Cushman & Wakefield má nové majitele

Sídlo Cushman and Wakefield v polské Varšavě

Sídlo Cushman and Wakefield v polské Varšavě Zdroj: Marcin Bialek via Wikimedia Commons (GNU)

Na globálním trhu realitních poradců se uskutečnila transakce v hodnotě dvou miliard dolarů, která významně zasáhne také Česko. Poradenská firma DTZ spolkne konkurenční společnost Cushman & Wakefield. Nová společnost bude mít celosvětově tržby přes 5,5 miliardy dolarů a 43 tisíc zaměstnanců. Cushman & Wakefield kontrolovala přes investiční holding Exor známá italská průmyslnická rodina Agnelli.

Nově vzniklý lídr si paradoxně nechá název Cushman & Wakefield, tedy přebírané firmy. Pro DTZ je transakce součástí expanze nastartované po jejím nedávném ovládnutí skupinou investorů v čele se severoamerickým private equity obrem TPG.

„Obě firmy se výtečně doplňují z hlediska kvalifikace a geografického dosahu, ať se jedná o New York, Londýn, nebo Šanghaj, jde o velmi silnou kombinaci,“ prohlásil Brett White, který se stane předsedou představenstva a generálním ředitelem nově vzniklé společnosti. Prezidentem nové firmy bude dosavadní světový generální ředitel DTZ Tod Lickerman.

DTZ a Cushman & Wakefield patří mezi významné hráče také v Česku. Dělají například na nájemních a investičních transakcích v kancelářských, obchodních a logistických centrech. Cushman & Wakefield se v nedávné době mimo jiné podílela na obchodu s pražským obchodním centrem Palladium. DTZ sjednávala prodej nákupního centra Galerie Butovice. Z globálních konkurentů obou firem mají v Česku byznys CBRE, JLL, Colliers International a Knight Frank. Podle informací deníku E15 se na vstup na tuzemský trh připravuje také Savills.

Trh realitních konzultantů zažil velkou transakci s dosahem do Česka už v roce 2011. Tehdy společnost JLL převzala konkurenta King Sturge.