Praha nechá zmapovat památkovou rezervaci. Developerům prý dveře neotevírá

Pražský Karlův most

Pražský Karlův most Zdroj: Moyan Brenn CC BY 2.0 Flickr

Stovky pražských památek, slavná, i ta méně známá památná zákoutí metropole, chce nechat zmapovat magistrát hlavního města. Zevrubná analýza, která podle náměstka primátora Václava Novotného přijde na osm milionů korun, má městu otevřít prostor pro systémové změny v památkové péči.

První etapa mapování Pražské památkové rezervace by měla podle Novotného začít již letos. „V červenci bychom měli mít jasno, kdo bude projekt zpracovávat. Zbývající etapy jsou naplánované v průběhu příštího a přespříštího roku,“ sdělil serveru E15.cz Novotný. Cílem je podle něj zjistit, „kde se co může, a kde se co nemůže“.

Novotný uvedl, že za posledních dvacet let se nedělaly v Pražské památkové rezervaci žádné systémové změny a řada věcí se podle něj podřídila příliš „gumovému památkovému zákonu“, který umožnil řadu „nešťastných zásahů“. „To, co chceme, je situaci analyzovat tak, abychom si naopak míru možných zásahů u jednotlivých objektů stanovili co nejprecizněji,“ konstatoval Novotný.

Analýza má ukázat, kde by byl možný v památkové rezervaci další rozvoj, podle náměstka to ale neznamená, že by se tím v centru města uvolňoval prostor pro developery.

Pražská památková rezervacePražská památková rezervace | SJu CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons Zdroj Wikimedia Commons

V materiálu, který v úterý schválili pražští radní, se píše, že do současnosti město rozhodovalo v oblasti státní památkové péče zejména s ohledem na univerzální hodnotu území rezervace bez ohledu na její vnitřní strukturu, vývojové determinanty a míru autentičnosti jednotlivých celků, bloků a samotných objektů. „V Pražské památkové rezervaci je však s ohledem na její různorodost nezbytným předpokladem efektivního rozhodování právě nutnost aplikovat různorodá kritéria, která zohlední jednotlivé odlišnosti,“ zmiňuje materiál.

Pražská památková rezervace je největší městskou památkovou rezervací v České republice a jednou z největších na světě. V roce 1971 ji vyhlásila vláda České socialistické republiky. Od roku 1992 je zapsána v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zahrnuje jak historické jádro Prahy a čtvrti Staré Město, Josefov, Malá Strana, Hradčany s Pražským hradem, tak i Nové Město (na východě jen po Sokolskou ulici) s Vyšehradem. Do rezervace patří i část Vinohrad, Holešovic, Podolí a Smíchova.