Prázdné kanceláře se plní. Firmy zabírají více místa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Penta

Byznys s pronájmem kanceláří zažívá zlaté časy. Firmy rozšiřují podnikání a od majitelů administrativních center si pronajímají více ploch. Do Česka přicházejí i zcela noví hráči, kteří si tu vytvářejí centra pro mezinárodní aktivity. Zásluhu na tom mají hlavně firmy ze světa internetu a IT. Ve druhém čtvrtletí se poptávka podle realitních konzultantů zvýšila meziročně více než dvojnásobně.

„Z České republiky se stává technologický hub,“ komentovala situaci na trhu Radka Novak z poradenské firmy Cushman & Wakefield. Příkladem je internetový obr Amazon. V kancelářském centru Blox vytvořil základnu pro řízení IT služeb a nábor zaměstnanců pro celou Evropu. Vznikne díky tomu až 500 pracovních míst.

Expanzím firem pomáhá také pokles nájemného. I v krizi se za nejlepší kanceláře platilo měsíčně přes 21 eur za metr čtvereční. Nyní je to maximálně kolem 19,5 eura. Pronajímatelé navíc nabízejí řadu úlev. Růst poptávky pomůže alespoň částečně zaplnit velké množství kanceláří, které developeři v posledních dvou letech stavěli. Neobsazenost kancelářských ploch kvůli tomu vystoupala téměř na 17 procent. Takový podíl prázdných kanceláří Praha dosud nepoznala.

Developerské firmy však již šláply na brzdu. Příští rok se bude stavět stejně málo jako v krizi. „Krátkodobě se v roce 2016 výstavba kancelářských prostor sníží na úroveň roku 2010,“ uvedla Katarina Wojtusiak z konzultantské firmy CBRE. V roce 2017 ale stavební závody odstartují nanovo.

Na obzoru je další kancelářská horečka

Příští rok si developerské firmy vyberou ve výstavbě nových kanceláří oddechový čas. V roce 2017 se ovšem znovu začne stavět jako o život. „Za oživením bude stát několik projektů. Například se plánují dostavět kancelářské celky Futurama, Butterfly a Five,“ sdělila Katarina Wojtusiak z poradenské firmy CBRE. Z dat této firmy vyplývá, že přespříští rok přijde v metropoli na trh až 175 tisíc metrů čtverečních kanceláří. To je jen o něco méně než letos.

Profesionálové radící firmám s realitním byznysem ale kvůli tomu zatím na poplach nebubnují. „Trh na tom není vůbec špatně,“ dodala Radka Novak ze společnosti Cushman & Wakefield. Optimismus udržuje mimo jiné expanze technologických a IT firem. Nedávno se o velké nájemní transakce v Praze postaraly giganty typu Microsoftu nebo HP. Stěhování do nového administrativního komplexu Penty v Radlicích připravuje rovněž Oracle.

Konsolidace a expanze firem je určitě trendem

„Konsolidace a expanze firem je určitě trendem,“ dodala Novak z Cushman & Wakefield. Trend dokládají rovněž tuzemské start-upy, které se již stačily rozkročit i k mezinárodnímu byznysu. Příkladem je vývojářská společnost STRV, která dosud sídlí ve Slovanském domě. „Daří se nám rozvíjet byznys v USA, což znamená, že potřebujeme více lidí pro vývoj zakázkových aplikací. Současné kanceláře nám jednoduše kapacitně nestačí,“ řekl spoluzakladatel firmy Lubo Smid.

Pro soustředění svých firem pod jednu novou střechu se rozhodla také technologická a internetová skupina Rockaway.
Všechny své firmy a start-upy přestěhovala do administrativního centra na Kavčích horách.