Pražští radní neschválili dostavbu čistírny odpadních vod

ÚČOV

ÚČOV Zdroj: Martin Pinkas

Pražští radní neschválili první krok k dlouhodobě připravované a kontroverzní přestavbě Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Radní projednávání zastavili kvůli tomu, že si chtějí nechat vypracovat právní posudky, zda je jejich postup správný.

Uvedl to náměstek primátora Pavel Richter a zastupující primátor Tomáš Hudeček (oba z TOP 09). Politické rozhodnutí, že je třeba začít jednat, je jasné, otázka je, zda je postup správný po právní stránce, řekli Hudeček s Richterem.

Výstavba nové vodní linky (NVL) vyjde na 5,8 miliardy korun a financována bude z rozpočtu Prahy a z výdělků pronájmu vodovodní sítě firmě Veolia (PVS). Aby částku v řádu dvou miliard od Veolie dostala, chce Praha každý rok zvyšovat vodné a stočné o inflaci.

Čistírnu odpadních vod musí Praha přestavět kvůli předpisům Evropské unie, má problém s odstraňováním dusíkatých látek. Pokud by to do roku 2017 nestihla, hrozí jí sankce ze strany EU - pokuta až milion korun denně. Příprava stavby byla zahájena již v roce 2004 a provází ji mnoho problémů a sporů.

Podle materiálu, jehož projednání přerušili radní, půjde z rozpočtu Prahy letos 84 milionů korun a postupně až do roku 2017 celkově 3,54 miliardy korun.

Zdraží stavba vodné a stočné?

Ze zdrojů PVS by měla jít na stavbu celková částka 2,26 miliardy korun. Zatímco letos platí PVS městu 260 milionů, od příštího roku to bude 500 milionů. „Aby bylo možné využít zdroje PVS k financování NVL, musí být naplněn následující předpoklad meziročního zvyšování ceny vodného a stočného o inflaci,“ píše se v materiálu. Zda se vodné a stočné zvýší pouze o inflaci, nebo i nad její rámec, není zatím jasné.

Pražský
problém.
Ústřední
čistírna
odpadních
vod na
Císařském
ostrověPražský problém. Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově | ctk

Cena vody a stočného byla naposledy zvýšena na začátku letošního roku, a to o 11,07 procenta na 64,65 koruny bez DPH za metr krychlový.

Praha původně chtěla získat peníze na přestavbu a dostavbu z fondů Evropské unie. Ta jí ale peníze odmítla dát kvůli extrémně dlouhé nájemní smlouvě s Veolií až do roku 2028.

Plán kritizovalo na svém úterním zasedání grémium pražské ODS. Té vadí, že o čistírně rozhoduje neúplná rada, v ní nyní sedí pouze zástupci TOP 09. ODS zároveň tvrdí, že má město do 1. července dostat alternativní návrh, jak financování čističky řešit. „Pokud dojde ke schválení materiálu, Rada se opětovně vystavuje hrozbě trestního stíhání, protože by mohla způsobit městu reálnou škodu,“ tvrdí ODS.

:

Jan Žižka: Pražská čistírna špiní českou politiku