Proluku v Jindřišské zaplní developer Acord Invest. Koupil projekt Moravských Orlů

Novostavbu v proluce poblíž Jindřišské věže navrhl ateliér Faber Project

Novostavbu v proluce poblíž Jindřišské věže navrhl ateliér Faber Project Zdroj: Acord Invest

Acord Invest koupil hotový projekt od spolku Moravští Orli
Projekt Jindřišská 28 počítá ve třetím až šestém podlaží s byty
Projekt novostavby v Jindřišské koupila firma Acord Invest
4
Fotogalerie

Jáma v Jindřišské ulici v centru Prahy se příští rok začne měnit ve víceúčelový dům s byty. Výstavbu chystá společnost Acord Invest, která se jinak specializuje na přestavby klasických činžovních domů. Jindřišká 28 bude její první novostavbou. Lukrativní volný pozemek s už hotovým projektem koupila letos od spolku Moravští Orli z jihomoravské Telnice.

„Projekt jsme získali už se stavebním povolením. Nyní jsme zahájili výběrové řízení na generálního dodavatele stavby,“ uvedla partnerka v Acord Invest Viera Šníderová. Cenu transakce investor nezveřejnil.

Šestipodlažní novostavba v proluce poblíž Jindřišské věže vznikne podle návrhu architekta Zbyňka Pšeničky z ateliéru Faber Project. Přímým sousedem stavby bude fara U sv. Jindřicha, jejíž založení se datuje do druhé poloviny 14. století.

Celková vnitřní plocha nové budovy bude přes tisíc metrů čtverečních. „V parteru budou komerční prostory, v prvním podlaží počítáme i s kancelářemi, další podlaží jsou určené pro byty,“ vypočítává Šníderová. V objektu bude parkování pro osm automobilů.

Katolický sportovní spolek Orlů přišel k nemovitosti v samotném centru Prahy díky dělení majetku po zrušeném Fondu dětí a mládeže v 90. letech. Na místě původně stála budova v havarijním stavu, která navíc neměla vyhovující základy, a tak se Moravští Orli rozhodli pro demolici.

Církev jako spoluinvestor

Před třemi lety Orli ještě tvrdili, že budou investorem chystané nové budovy. „Po výstavbě se staneme zčásti vlastníkem, zčásti budou jednotky prodány,“ informovala představitelka Orla Telnice Jaroslava Schejbalová. Mezitím ovšem začal spolek z Moravy skrze realitní zprostředkovatele shánět kupce.

Budoucí podoba stanice Praha-Bubny:

Video placeholde
Budoucí podoba stanice Praha-Bubny • Správa železnic

Angažmá zájmových organizací či náboženských spolků je sice v pražském developmentu spíš výjimkou, nicméně podobný model přípravy a následného prodeje nachystaného projektu použila nedávno Židovská obec v Praze u rekonstrukce bytového domu v Krakovské 13.

Neobvyklého spoluinvestora získal před pár lety developer Karlín Group pro výstavbu převážně rezidenčního objektu v proluce v Křižíkově ulici. Do karlínského projektu se stavebními náklady přes půl miliardy korun vstoupila katolická církev, konkrétně Biskupství královéhradecké.

Nyní dokončovaná novostavba Dva domy, původně známá pod názvem Karlín Glasshouse, kterou navrhlo slovinské architektonické studio Bevk Perović Arhitekti, zahrnuje více než stovku bytů a komerční prostory v přízemí.

Kauzy z minulosti

Developer Acord Invest působí na pražském trhu 16 let. Soustředí se na nákup a rekonstrukce starších činžovních domů zejména v centru města. Aktuálně má v přípravě či přestavbě celkem 18 projektů. Rekonstruované byty následně prodává či pronajímá.

V minulosti byl Acord Invest spojován také s kontroverzním obchodem s činžovním domem ve Vítkově ulici 19 v Karlíně, v němž figurovala i městská část Praha 8, a s kauzou nepovolené přestavby v Rubešově 9 na Vinohradech.

„Společnost Acord Invest zprostředkovala pouze nákup zmíněné budovy v Karlíně a poskytovala manažerské činnosti. Nemůžeme proto komentovat plány majitele,“ uvedla přede dvěma lety tehdejší ředitelka Acordu Danica Fleischerová. Podobně firma popsala i svůj vztah k domu v Rubešově ulici. Konečného vlastníka nemovitostí tehdy neodkryla.