Realitní byznys zažívá rozmach, očekává ještě dva tučné roky

Stavba bytového projektu Marina Island v Praze

Stavba bytového projektu Marina Island v Praze Zdroj: David Vagaday/E15

Ceny bytů a podnikatelských nemovitostí se tlačí nahoru, firmy si pronajímají rekordní množství kanceláří, hlad je po logistických centrech. Na realitním trhu panuje nebývalá euforie. Tu kazí jen problémy se stavebními normami a územním plánováním. Tomu navzdory současný boom jen tak neskončí, vyplývá z nového vydání prestižní studie Trend Report od Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

“Vyhlídky pro další rozvoj nemovitostního trhu v nejbližších dvou letech dobré. Ti, kteří na českém realitním trhu vytrvali a poradili si v době tržního propadu, dnes nemusí litovat,” komentovala Zdenka Klapalová, prezidentka realitní asociace. Největší změny v příštích dvou letech čekají bytové developery, očekává čtyřiačtyřicet procent oslovených 150 profesionálů. Nová výstavba v Praze zpomaluje už teď.

“Bytový trh v České republice se po ochlazení před šesti lety stabilizoval a vykazuje vyrovnanou nabídku nájemního i vlastnického bydlení. V poslední době rostou počty transakcí i bytová výstavba, nedosahují ale stále dostatečných hodnot,” uvádějí Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding a Marcel Soural z Trigemy, autoři kapitoly o rezidenčním trhu.

Růst táhnou sklady

Nejsilnější nárůst nových projektů očekává trh ve výstavbě skladů a výrobních hal. Pozornost stavebníků čím díl silněji směřuje na Brno a Plzeň, atraktivní je však též Ústí nad Labem, Ostrava a Liberec.

“Zaznamenali jsme nárůst požadavků především od společností z oblasti automobilového průmyslu, elektroniky a e-commerce. Naše kapacity jsou naplněné z více než devadesáti procent, začínáme tedy stavět, abychom uspokojili rostoucí poptávku,” sdělil Jaroslav Kaizr, obchodní ředitel největšího průmyslového developera CTP.

Minulý rok se v Česku dokončilo nejvíce industriálních ploch od konce krize. Jen pro letošní rok počítají připravované projekty s více než 303 tisíci metry čtverečními nových hal.

ČNB: Ceny jsou nadhodnocené jen málo
Většina cenových indexů v nemovitostech loni rostla nejsilněji od krize, uvádí kapitola Trend Reportu zpracovaná experty z České národní banky. Přesto je cenová úroveň stále pod maximy z předkrizové doby. V polovině roku 2015 tak byly ceny nemovitostí podle odhadů centrálních bankéřů nadhodnocené jen o 1,5 procenta. V případě pokračujícího ekonomického oživení očekává ČNB, že letos ceny bytů porostou zhruba o pět procent, příští rok stejně nebo dokonce o trochu rychleji.