Realitní investoři hledají nové zdroje financování

Mnichovský veletrh Expo Real

Mnichovský veletrh Expo Real Zdroj: Expo Real

Nekončící finanční krize zatáhla nebe nad Mnichovem. Podobně pochmurné titulky provázely letošní evropský veletrh nemovitostí Expo Real. Nad investory a tedy i developery, realitními agenty a profesionály z navazujících oborů visely otazníky ohledně financování obchodů a vývoje cen nemovitostí.

„Největší výzvou pro investora je zajistit si financování. Situace se pravděpodobně ještě zhorší, až vstoupí v platnost kapitálová pravidla Basel III a Solvency II,“ připomněla ředitelka investiční společnosti SEB Asset Management Barbara Knoflachová novou regulaci bankovního sektoru, jež navyšuje požadavek na minimální kapitál, a obdobná pravidla pro řízení rizik v pojišťovnictví.

„Poslední čtvrtletí bude z hlediska uzavřených transakcí hubené, protože investoři vyčkávají, jak se vyvine situace kolem Řecka,“ doplnil Joe Valente, analytik evropské větve JP Morgan. Finanční domy jsou teď mnohem konzervativnější a jejich rizikové marže znovu nabírají vzestupnou tendenci.
S výprodeji problémových projektů, které mají ve svých knihách, však banky dál otálejí. „Nevidíme žádné náznaky toho, že by přecenily aktiva, která už jsou pod vodou,“ poznamenal šéf AXA Real Estate Pierre Vaquer.

Investiční banka Natixis také upozornila na hrozící pokles výnosů. Problémy zemí eurozóny se totiž do oceňování nemovitostí zatím zásadně nepromítly. Například investor a správce nemovitostních fondů AEW Europe si už dělí eurozónu podle rizika. Nejlépe jsou na tom Německo, Nizozemsko, Rakousko a Finsko. Naopak Francie a Belgie představují určité riziko, které samozřejmě dál stoupá v případě Španělska, Itálie a Řecka.

Vývoj cen akcií realitních firemVývoj cen akcií realitních firem|E15

Pomyslnou sedmou kavalerií, která by zaplnila propast v dluhovém financování, se mají stát pojišťovny. Investoři k nim upínají velké naděje. „Šlápněte do pedálů, trh vás potřebuje,“ pobízel zakladatel investiční společnosti Palatium Paul Rivlin. Aktuálně mají pojišťovny na evropském trhu zhruba pětiprocentní podíl, v příštích třech až pěti letech by však měly financovat až pětinu realitních obchodů. Aktivní jsou zejména Allianz a francouzská AXA, na scénu by měla vstoupit Generali.

Mezi pesimistickými prognózami se na Expo Realu našly i ostrůvky relativního optimismu. „Situace není tak zlá, jak by mohla být. Nemovitosti obecně jsou zasaženy méně než kapitálové trhy. Slouží jako záchranný balíček,“ míní hlavní ekonom DekaBank Ulrich Kater.

„I přes převládající šok věřím, že se nám bude dařit. Cesta k zotavení bude ale zdlouhavá a hrbolatá. Pokud jde o dynamiku trhu, nevidím zásadní rozdíl oproti situaci před rokem a půl,“ konstatoval prezident developerské firmy Prologis Europe Philip Dunne.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.