Realitní investoři více riskují, nekupují jen prvotřídní kanceláře

Co s ním? Někdejší Živnobanka je bezpochyby krásný dům, ale najít způsob, jak památkově chráněnou stavbu využít, není jednoduché.

Co s ním? Někdejší Živnobanka je bezpochyby krásný dům, ale najít způsob, jak památkově chráněnou stavbu využít, není jednoduché. Zdroj: CTK

Přetlak kapitálu na realitním trhu žene investory do nákupů nemovitostí, nad nimiž dříve mnozí ohrnovali nos nebo je považovali za příliš rizikové. V centru pozornosti tak již nejsou jen prvotřídní kousky typu pražského obchodního centra Palladium nebo zánovních kancelářských budov.

„Investoři se více dívají i na nemovitosti s vyšším rizikem návratnosti. Díky tomu jsou likvidnější a jejich cena mírně roste,“ uvedl investiční specialista poradenské společnosti CBRE Peter Wojtusiak.

O akvizice mimo realitní „extraligu“ se postarala čínská skupina CEFC například akvizicí někdejší centrály Živnobanky. Památkově chráněná budova je sice v žádané ulici Na Příkopě, podle hlasů z trhu je ale její komerční využití komplikované.

Velký obchod uskutečnila nedávno investiční skupina RSBC podnikatele Roberta Schönfelda. S využitím kapitálu někdejšího zakladatele Penty Martina Kúšika koupila za desítky milionů eur nemovitostní portfolio komerčních i bytových nemovitostí ve velkých českých městech napříč republikou. Většinou jsou to historické činžáky v centrech.

„U některých nemovitostí vidíme potenciál pro zvýšení celkové hodnoty prostřednictvím aktivní správy. Některé z rezidenčních nemovitostí plánujeme během následujících dvou let prodat prostřednictvím našich regionálních poboček realitních kanceláří Century 21,“ popsal plány s takovýmto typem realit partner RSBC Chris Kottnauer.

K předkrizové úrovni daleko

Právě domácí investoři jsou podle Wojtusiaka schopni odhalit dobrou příležitost rychleji než mnozí zahraniční hráči. Ale i když jsou ve vztahu k riziku odvážnější, k předkrizové úrovni to má ještě daleko. Pečlivěji vybírají akviziční cíle a banky je v riskování zdaleka tolik nepodporují.

Přesto podle některých profesionálů z prostředí velkých realitních obchodů nemusí být vždy všechno růžové. „Rizika jsou například u nemovitostí, které mají jen jednoho nájemce a potřebují v blízkém čase investici,“ sdělila právnička Thu Nga Haškovcová z vedení tuzemské pobočky advokátní kanceláře DLA Piper. Ve chvíli, kdy se ekonomika zase zadrhne, bude problém takové domy prodat.