Realitní magnát Vítek získá většinu v bývalé Orco Germany

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Český podnikatel Radovan Vítek se dohodl na ovládnutí německé realitní společnosti GSG Group, která se donedávna jmenovala Orco Germany. Vítek vloží do GSG Group svůj stoprocentní podíl ve firmě CPI Group a za něj dostane 2,47 miliardy nových kmenových akcií GSG. Jeho podíl v GSG se tím zvýší na zhruba 85 procent z dosavadních asi 25 procent.

Výrazné zvýšení Vítkova podílu znamená, že podnikatel musí nabídnout odkoupení akcií menšinovým akcionářům. Mezi nimi je zejména bývalý většinový vlastník Orco Property Group, v němž je Vítek největším akcionářem s podílem 30,7 procenta. Transakci musí ještě schválit regulační úřady.

GSG uvedla, že s jejím završením se počítá do konce tohoto měsíce. Akcionáři Orco Germany schválili změnu názvu společnosti na GSG Group na valné hromadě v polovině května. Vedení firmy tam rovněž představilo plán investovat v příštích 12 měsících 60 milionů eur, což je asi 1,65 miliardy korun a zaměřit se na nové oblasti, mimo jiné rostoucí trhy ve střední a východní Evropě.

CPI loni vydělala dvě miliardy

GSG Group působí v Německu od roku 2004. Říká o sobě, že je největším pronajímatelem komerčních nemovitostí v oblasti Berlína.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. S 600 tisíci metrů čtverečních je největším tuzemským majitelem maloobchodních ploch. Realitní firma CPI Group pokračuje ve slibném růstu, loni si výrazně polepšila z hlediska výdělků i hodnoty svých aktiv. Čistý zisk zvýšila oproti předchozímu roku o 39 procent na dvě miliardy a cena jejího majetku stoupla zhruba o třetinu na víc než 85 miliard korun.

Kdo je Radovan Vítek
Je jediným vlastníkem skupiny Czech Property Investments (CPI), která patří k největším realitním investorům v Česku. Firma nyní například dokončuje multifunkční komplex Quadrio u pražské Národní třídy nad stanicí metra. CPI je největším vlastníkem maloobchodních ploch v tuzemsku, vlastní i nájemní byty a hotely.
Vítek dále prostřednictvím firem Gamala Limited a Crestline drží dominantní podíl (30,7 procenta) v lucemburské developerské společnosti Orco Property Group. Letos v lednu Vítek posílil svůj vliv v představenstvu firmy a celou skupinu fakticky ovládl.
Další ránu svým soupeřům o vliv v Orku zasadil na začátku února, kdy lucemburský soud Vítkovi povolil převzít třetinu Orco Germany (nyní GSG Group), která je nejvýdělečnější částí celé skupiny. Dnes bylo oznámeno, že Vítek se na ovládnutí GSG Group dohodl.
Podle letošního žebříčku časopisu Forbes se Vítek řadí na čtvrté místo mezi nejbohatšími Čechy. S majetkem ve výši 1,4 miliardy dolarů se zařadil za Petra Kellnera (11 miliard USD), Andreje Babiše (2,4 miliardy USD) a Karla Komárka (1,6 miliardy USD).
Vítek, narozený 22. ledna 1971, pochází z Nového Města na Moravě. Své první miliony získal během kuponové privatizace na Slovensku a poté se od poloviny 90. let zaměřil na investice do českých realit. V roce 1997 provedl nepřátelské převzetí družstva Včela, díky kterému CPI získala řadu lukrativních nemovitostí. Členové družstva se pak s Vítkem dlouho a neúspěšně soudili.
- Vlastníkem CPI je Vítek teprve od ledna 2011, předtím byla oficiální majitelkou firmy jeho matka Milada Mladá. Proč tomu tak bylo, není zcela jasné. Média jako důvod nejčastěji zmiňovala Vítkův rozvod s manželkou Evou, jejíž nároky vystoupaly na několik miliard korun. Vítek u soudu v roce 2008 tvrdil, že je prakticky nemajetný a coby advokátní koncipient si vydělává jen asi 17.000 korun měsíčně.
-Do povědomí veřejnosti se Vítek dostal také díky svým aktivitám kolem Sazky. Na přelomu let 2010 a 2011 skoupil pohledávky bank vůči této zadlužené loterijní firmě, na kterou pak v březnu 2011 podal insolvenční návrh. Následně pohledávky prodal skupině PPF, která se spolu s investiční skupinou KKCG stala spolumajitelem Sazky. V říjnu 2012 prodala PPF svůj podíl v loterijní firmě skupině KKCG.
V září 2004 Vítka zatkla policie, neboť jej podezírala z účasti na mezinárodním gangu organizujícím prostituci. Vítek strávil téměř dva měsíce ve vazbě, jeho obvinění ale nakonec zastavila zhruba rok po zatčení státní zástupkyně.
-Ve slovenských médiích se v roce 2008 objevila spekulace, že Vítek stojí za kyperskou společností Lemikon Limited, která se domáhala dvoumiliardového odškodnění po slovenské loterijní společnosti Tipos. Ta údajně neoprávněně využívala ochranné známky patřící firmě Športka, která svou pohledávku vůči Tiposu odprodala právě společnosti Lemikon Limited.
Titul magistra práv získal Vítek na právnické fakultě v Plzni. Počátkem roku 2011 některá média informovala, že titul získal za nestandardních podmínek. Magisterská studia údajně absolvoval ne za pět let, ale za necelých dva a půl roku. Zápočet a zkoušku z jednoho z předmětů prý navíc získal v době, kdy byl ve vazbě.
Podle informací médií je podruhé ženatý a má čtyři děti.