Realitní skupina Immofinanz roste, ale v Česku je to horší

Eduard Zehetner, ředitel realitní společnosti Immofinanz

Eduard Zehetner, ředitel realitní společnosti Immofinanz Zdroj: Immofinanz

Rakouská realitní skupina Immofinanz vstoupila do svého finančního roku, který začal letos v květnu, růstem provozního výsledku o devět procent. Od května do konce července vydělala v přepočtu zhruba 3,4 miliardy korun.

V Česku, kde Immofinanz vlastní nemovitosti za zhruba patnáct miliard korun, už se společnosti tolik nedařilo. Výnosy z pronájmů i provozní výsledek klesly firmě přibližně o pět procent. Ve svém prvním čtvrtletí v Česku utržila 235 milionů korun, z nichž na provozní úrovni vydělala zhruba 193 milionů.

„Všechny tři provozní oblasti – správa majetku, obchod a výstavba – přispěly k nárůstu provozního výsledku, míra obsazenosti majetku se mírně zlepšila a prodejní program úspěšně pokračoval, dodal k výsledku za celou skupinu generální ředitel Eduard Zehetner. Celkové tržby Immofinanz z pronájmu se meziročně mírně snížily o půl procenta na čtyři miliardy korun.

Skupině se podařilo o pětinu zvýšit výnosy z prodeje realit, a to v přepočtu na 143 milionů korun. Přispěl k tomu hlavně prodej nemovitostí s více než 1100 byty ve spolkové zemi Horní Rakousko. Firma se už dříve zbavila bytových nemovitostí ve Štýrsku a Korutanech. V případě bytů se chce zaměřovat jen na klíčové trhy, které pro Immofinanz představuje Vídeň, severní část Německa a Berlín.

Třináctka kancelářských budov v Česku

V České republice společnosti patří například třináct kancelářských budov nebo síť nákupních parků Stop.Shop. Spolu s firmou Lordship nyní Immofinanz v pražské ulici Na Příkopě finišuje s přestavbou bývalého sídla ČSOB na obchody s módou a kanceláře. Další kancelářské centrum vytváří přestavbou historické budovy v pražské Jindřišské ulici a jiný menší kancelářský projekt buduje také v Jungmannově ulici.

Skupina Immofinanz podniká v realitním byznysu od roku 1990. Od té doby nashromáždila portfolio v hodnotě přibližně 260 miliard korun. Její cenné papíry se obchodují na burzách ve Vídni a Varšavě.