Regionální investoři se přetahují o staré továrny, mají přebytečný kapitál

Ještě před pěti lety by po nich neštěkl pes. Aktuálně se z omšelých průmyslových komplexů starých několik desítek let stává investiční hit lokálních podnikatelů. Rodinné firmy a živnostníci totiž řeší, kam vložit přebytečný kapitál.

„Areály skýtají zhodnocení i více než deset procent ročně. Je to ale vždy závislé na jejich budoucím využití,“ uvedl ředitel realitní společnosti Naxos Jan Sachr.

Když se nedávno dražil výrobní a skladový soubor budov v Málkově na Chomutovsku, začalo se přihazovat na částce mírně převyšující tři miliony korun. Výtěžek z dražby byl nakonec patnáct milionů, tedy pětinásobek.

Zdroj zisku zastaralých prostor přitom často není žádná „raketová věda“. Noví majitelé vydělávají na starých halách a jejich okolí zhusta tak, že pronajímají například na parkování nákladních aut nebo na skladování.

Pokud jsou ale nemovitosti poblíž dopravní tepny a ještě uvnitř města, můžou získat i zcela novou funkci. Například v Kolíně začal privátní investor měnit takto položený objekt někdejší plynárny na nákupní park. Investuje kolem 110 milionů korun.

„Náklady na sanaci dělají deset až patnáct procent z celkové investice,“ řekl Jindřich Kukačka, šéf developerské společnosti KPD Group, která projekt realizuje.

Provozovateli nákupního parku budou samotné obchody, nikoli developer. Zákon v takovém případě neumožňuje čerpání dotací na rekultivaci brownfieldů. Přesto projekt podle Kukačky dává ekonomicky stále smysl. Aktuálně jsou na prodej například staré průmyslové areály v Horažďovicích na Klatovsku nebo v Sušici. V obou lokalitách ještě běží výroba betonové dlažby a prefabrikátů. Podobně jako u dalšího podobného areálu na prodej v Kozolukách u Mostu trh čeká cenu v desítkách milionů korun. Jen Naxos odhaduje, že do konce roku zprostředkuje prodej více než deseti takových nemovitostí.