Růst stavebnictví zpomalil. Dno už ale nechalo za sebou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: U.S.Navy

Růst stavební výroby v Česku zpomalil. Po březnovém tempu 11,9 procenta v dubnu ubral na na osm procent. Ubylo stavebních povolení, snížila se orientační hodnota staveb a bylo zahájeno a dokončeno méně bytů než před rokem. Informoval o tom Český statistický úřad. Přesto vnímají analytici i stavebníci výsledky pozitivně.

Do čísel se podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše promítají mimořádně příznivé klimatické podmínky letošní zimy, začínající stavební sezona a také nízká srovnávací základna statistiky ČSÚ. Výsledky podle něj potvrzují pokračující trend pomalého vzestupu českého stavebnictví.

Čísla podle něj ukazují také na razantní opatření stavebních firem, které si často sáhly na dno svých možností. „Důkazem pro opatrnost je například stále se snižující počet zaměstnanců ve stavebnictví, který v dubnu klesl o dalších 5,5 procenta,“ konstatoval.

Dodal, že nadějně pro stavební obor vypadají přísliby investorů z veřejného sektoru, kteří deklarovali záměr realizovat velké stavební zakázky, zejména v oblasti dopravní infrastruktury. „Jejich odhodlání by mohlo pomoci nejen stavebnictví, ale celkově české ekonomice,“ zmínil.

Stavebnictví v posledních letech nemělo podle analytika Home Credit Michala Kozuba zcela jednoduchou situaci. Na trhu se udržely jen ty nejsilnější společnosti, i když ani ty ještě zdaleka nemají podle něj vyhráno.

„K tomu, aby se dostalo stavebnictví zpět tam, kde bylo před několika lety, je velmi daleko. Soukromí investoři jsou velmi opatrní v tom, do jakých projektů investují, a prozatím se žádný stavební boom nechystá. Ukazuje to i počet stavebních povolení a jejich cena. Obě hodnoty jsou totiž meziročně menší,“ konstatoval.

Méně staveb

Náznak obratu zatím rozhodně není vidět podle analytika ČSOB Petra Dufka u bytové výstavby, která spadla o 18,5 procenta. „Výstavba nových bytů tak směřuje k ještě horším výsledkům, než kterých dosáhla v loňském roce. Obnovený růst ekonomiky se tak v tomto segmentu ještě rozhodně projevovat nezačal,“ konstatoval. Stavebnictví zůstane podle Dufka v černých číslech nejspíše i v dalších měsících, neboť se stále bude srovnávat s extrémně nízkými výsledky z loňského prvního pololetí. „K jasnému obratu k lepšímu však dojde teprve tehdy, až se začnou zvyšovat i nové zakázky, kterých se stále ještě nedostává,“ uvedl.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Produkce inženýrského stavitelství se zvýšila o 21,4 procenta. Na růst stavební produkce měla vliv nízká srovnávací základna. Stavební produkce od počátku roku do konce dubna 2014 klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 30,7 procenta.

Počet stavebních povolení, které vydaly úřady, proti loňskému dubnu klesl o 5,7 procenta na 6603. Orientační hodnota těchto staveb byla 22,8 miliardy, což je ale o 10,2 procenta méně než před rokem. Stavebníci ve čtvrtém měsíci zahájili stavbu 1800 bytů a dokončili jich 1461. Meziročně jich tak bylo zahájeno o 18,5 procenta méně a dokončeno o 23,7 procenta méně.