Schiedel přesune do Čech výrobu komínů

Schiedel přesune do Čech výrobu komínů (ilustrační foto)

Schiedel přesune do Čech výrobu komínů (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta E15

Německý výrobce komínů Schiedel má Česko rád. Na tuzemském trhu začal prostřednictvím licencí působit ještě za hluboké normalizace a po roce 1989 si tu vytvořil výrobní základnu. Teď ji ještě více rozšíří přesunem části výroby ze Slovinska.

„Kapacitně zvýšíme výrobu o sto procent,“ řekl deníku E15 ředitel Schiedelu pro střední a východní Evropu Livius Sopira. Rozšíření se týká závodu ve středočeských Nehvizdech, jedné ze tří výrob Schiedelu v Česku.

V Nehvizdech společnost rozšíří například produkci nadstřešních částí komínů. „Chystáme tu také výrobu několika novinek, o nichž bych však zatím s ohledem na konkurenci nerad mluvil,“ dodal regionální šéf firmy.

V Česku Schiedel zaměstnává více než tři stovky lidí. Kvůli nové výrobě bude firma nabírat zaměstnance, nikoli však v závratných číslech. Celkový počet pracovníků se patrně nepřehoupne přes čtyři sta.

Schiedel patří mezi největší výrobce komínových systémů. Celkem zaměstnává přes 1500 lidí. Díky aktivitám na dvou desítkách trhů vytváří roční tržby kolem 200 milionů eur, zhruba 5,4 miliardy korun.

Samotný Schiedel je součástí skupiny Monier, vedoucí světového lídra ve výrobě všeho kolem střech. Skupina loni za pomoci 8600 zaměstnanců utržila 1,3 miliardy eur. Tuzemská část Schiedelu loni vytvořila tržby kolem 810 milionů korun. Krize ve stavebnictví a silný tlak na marže způsobil, že se firma dostala do provozní ztráty zhruba sedmnáct milionů korun.

Schiedel pronikl do bývalého Československa jako jedna z prvních firem kapitalistického Západu. V roce 1974 společnost uzavřela licenční dohodu s Československými keramickými závody na výrobu prvního komínového systému. Vlastní výrobu ovšem německý koncern spustil v Česku až v roce 1991.

Češi jsou ochotní investovat do lepšího bydlení pro své mazlíčky desetitisíce korun