Sebastian Pawlowski nesmí stavět v Benicích. Podnikatel vyhrožuje arbitráží

Nová výstavba v Benicích

Nová výstavba v Benicích Zdroj: Euro - Tomas Turek

Známý pražský developer Sebastian Pawlowski má místo stavebních pozemků pole za stovky milionů korun. Městský soud v Praze zrušil změnu územního plánu pro zhruba 30 hektarů pozemků v pražských Benicích, na kterých chtěl podnikatel švýcarského původu postavit sídliště pro 3,5 tisíce obyvatel.

Změnu územního plánu, kterou provázela řada nestandardních kroků, žalovala proti Hlavnímu městu Praze Městská část Benice a majitelé dvou sousedních nemovitostí. Sebastian Pawlowski v minulosti avizoval mezinárodní arbitráž v případě, že bude moci na svých pozemcích pouze sedlačit. Podnikatel uvedl, že za pozemky zaplatil zhruba 360 milionů korun. Náhradu škody za vynaložené náklady na projekt a ušlý zisk už vyčíslil na 2,5 miliardy korun.

Pawlowski serveru E15.cz sdělil, že od Městského soudu zatím žádné stanovisko neobdržel, a proto ani neví proč Hlavní město Praha jako obžalovaný proti Městské části Benice prohrál. „Soudní rozsudek ve výsledku odpovídá vyvlastnění společnosti Projekt Sever jako za stalinovského režimu a je varováním pro všechny zahraniční investory, že investice v Čechách nejsou bezpečné. Tento rozsudek pro každého vlastníka domu nebo pozemku v Čechách, znamená jen to, že prakticky kdykoliv může dojít k jeho vyvlastnění. Velmi doufáme, že Hlavní město Praha, jako obžalovaný, podá kasační stížnost, aby došlo k minimalizování škod a zrušení tohoto nespravedlivého a absurdního rozsudku“, uvedl Sebastian Pawlowski, jednatel společnosti Projekt Sever. Společnost Projekt Sever, která vlastní předmětné pozemky, není z pohledu soudu účastníkem řízení. „My rozhodnutí soudu vítáme, veškerá odborná stanoviska ukazují, že tato změna neměla být schválena a je evidentní, že byla schválena pod politickým tlakem předchází garnitury. Město kasační stížnost nepodá,“ říká náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Pětisethlavé Benice se měly rozrůst na sedminásobek.

„Soudní žalobu ke správnímu soudu jsme považovali za poslední možnost, jak zabránit zástavbě v plánovaném rozsahu,“ uvedla starostka Benic Věra Topičová. Pokud by Pawlowski svůj Projekt Sever skutečně prosadil a postavil, biti by byli starousedlíci i příchozí. „V novém satelitu by nemohli být noví obyvatelé spokojeni. V obci je jen jeden krámek, naše děti chodí do školky a do školy v sousední Uhříněvsi, doprava na jedné úzké silnici třetí třídy kolabuje už nyní a pokračování Pražského okruhu směrem na Běchovice je stále v nedohlednu. Veškeré investice by nakonec musely proudit do nové části obce, která by přerostla současné Benice,“ soudí starostka Benic.

Pole v Benicích na kterém se mělo začít stavětPole v Benicích na kterém se mělo začít stavět | Euro - Tomas Turek

Na poli mělo vzniknout sídliště pro tisíce lidí

Benické zastupitelstvo v minulém volebním období osudnou změnu územního plánu dvakrát podpořilo - nejprve šlo o několik rodinných domků pro původní obyvatele obce, podruhé opět o zástavbu rodinných domků pro maximálně stovky obyvatel. Záměr ovšem postupem času nabobtnal v projekt s převahou bytových domů, a to až pětipatrových, s násobkem obyvatel. Investor předložil v roce 2009 pro schválení stanoviska EIA soubor 660 jednotek v bytových domech, tří stovek bytů ve viladomech a dalších dvou stovek bytů v rodinných domech. (Aktuálně podnikatel plánuje výstavbu 826 bytů – poz. red.). Kromě oné změny územního plánu spojené s úpravou koeficientů tu totiž došlo v roce 2011 ještě k následné úpravě koeficientů zástavby, kterými se obecně dají napáchat ještě větší škody než samotnými změnami servilními ke komerčním záměrům. V tomto případě ale budí pochyby už samotná změna územního plánu.

Přes pozemky vedla trať, přesto zastupitelé kývli

Pražské zastupitelstvo schválilo změnu pozemků na stavební v březnu roku 2010 v době, kdy měl na starosti územní plán Martin Langmajer (ODS), který ještě z pozice místostarosty Uhříněvsi tuto změnu inicioval. Zastupitelé města Prahy změnu tak rozsáhlých latifundií odsouhlasili, přestože jejich velká část leží v území, které mělo výhledově sloužit k rekreaci, a přes nesouhlasné stanovisko ROPID, které poukazuje na nedostatečně dopravně řešenou lokalitu. Především se ale negativně vyjádřila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), jelikož pozemky protíná plánovaný koridor mezi Prahou a Benešovem, s výhledovou spojnicí do Brna. Tato trať byla zanesena v Zásadách územního rozvoje (ZUR), které připravoval pod Langmajerovou gescí Útvar rozvoje města a odbor územního plánu na magistrátu od roku 2008, a figurovala i v konceptu nového územního plánu. Zásady začaly platit v lednu roku 2010, tedy dva měsíce před schválením změny pole na stavební parcely. Pracovníci útvaru si přirozeně kolize všimli, pod hrozbou vyhazovu byly ale jejich námitky umlčeny, tvrdí zdroj týdeníku Euro.

SŽDC dosud z důvodu plánované tratě odmítala vydat kladné vyjádření k k developerskému záměru, které Pawlowski potřebuje pro územní rozhodnutí. I v dopise řediteli SŽDC před koncem loňského roku Pawlowski uvádí, že v případě další blokace projektu, je připraven se soudit. Městský soud v Praze ale trať ze Zásad územního rozvoje před dvěma týdny vymazal. Žalobu proti Hlavnímu městu Praha podal Pawlowski letos na začátku ledna.

Bývalý domácí města

Pawlowski se proslavil především v roce 2006 obchodem, jímž se stal panem domácím pražského magistrátu. Od společnosti ČEZ koupil za 850 milionů korun bývalé Škodovy závody na Jungmannově náměstí a následně je po rekonstrukci pronajal za vlády Pavla Béma městu Praze na dvacet let za čtyři miliardy korun. Firmu, ve které je palác zaparkovaný, prodal Pawlowski společnosti Guyana Holdings, jejímž největším akcionářem je britský byznysmen David Maxwell.