Sektoru nájemního bydlení se daří. Nedostatek bytů a silná poptávka mu prospívá

Nájemní bydlení

Nájemní bydlení Zdroj: Bohemian Estates International s.r.o.

Nájemní bydlení
Nájemní bydlení
Nájemní bydlení
4
Fotogalerie

Sektor nájemního bydlení vzkvétá. Podle společnosti Savills, která poskytuje poradentské služby v oblasti komerčních nemovitostí, se stává druhým největším realitním segmentem v Evropě. V severských zemích, ale i třeba v Německu, představovaly investice do nájemního bydlení v posledních několika měsících přibližně třetinu celkových investic. Nedostatek bytů a zvýšená poptávka po nájemním bydlení navíc těmto investicím prospívá. 

„Vzhledem k přetrvávající atraktivitě tohoto sektoru očekáváme, že na trh vstoupí nové skupiny investorů a zavedené skupiny investorů se budou s rostoucí konkurencí zaměřovat na nové lokality, především z geografického hlediska,“ vysvětluje Marcus Roberts, vedoucí oddělení operational capital market pro Evropu společnosti Savills

V posledních několika čtvrtletích investoři vložili důvěru ve vlastnosti nájemního bydlení a přesunuli tam více svých peněz. „Silná konkurence tlačí výnosy rychle dolů. V roce 2020 dosáhly výnosy z prémiových nemovitostí rekordně nízkých úrovní s evropským průměrem 3,2 procent,“ říká Roberts. „Rozdíl mezi výnosy z nájemního bydlení a výnosy z dlouhodobých dluhopisů však zůstává atraktivní a činí 290 bazických bodů,“ vysvětluje dál. 

Savills

Roste poptávka, rostou i ceny

Rostoucí poptávka po nájemním bydlení navíc v kombinaci s nedostatečnou nabídkou bydlení zvyšuje ceny nájemného v Evropě. „Od roku 2015 vzrostlo průměrné nájemné v sektoru nájemního bydlení ve 27 námi analyzovaných městech v průměru o 4,6 procenta ročně. Vzhledem k tomu, že tempo výstavby nového bydlení nedokáže ve většině velkých evropských měst pokrýt poptávku, očekává se, že nájemné bude i nadále růst,“ vysvětluje Eri Mitsostergiou, ředitelka oddělení průzkumu trhu pro Evropu společnosti Savills.

Video placeholde
• Videohub

Zájem českých investorů o sektor nájemního bydlení je tak odrazem příznivého trendu, který je patrný i v dalších zemích Evropy. „Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou po bydlení, kterou ještě zhoršuje pomalý povolovací proces (zejména v Praze), poskytuje řadu důvodů pro investice do sektoru nájemního bydlení. V krátkodobém až střednědobém horizontu se očekává růst cen nájemného, a jak vyplývá ze zprávy European Multifamily report společnosti Savills, mezi výnosy v Praze a jinými velkými evropskými městy je stále mezera,“ dodává Fraser Watson, ředitel v oddělení investičního poradenství společnosti Savills.

S částkou 24,1 miliardy eur pak tvořil 23 procent investičních objemů do sektoru nájemního bydlení zaznamenaných v prvním pololetí roku 2021 ve 12 zemích. Pětiletý průměr přitom činí pouhých 16 procent. Největší podíl na celkovém objemu představovaly investice do kancelářských prostor, které tvořily 28 procent (29,3 miliardy eur).

Tato kombinace základní udržitelné poptávky, růstu příjmů a izolovaného výnosu poskytuje podle Watsona velmi přesvědčivý příběh pro budoucnost investic do nájemního bydlení i v České republice.