Skanska začne stavět byty k pronájmu. Pražský trh zachvátila nájemní horečka

Vizualizace původně kancelářského a obchodního projektu Port7, který Skanska staví v Praze 7 mezi Nádražím Holešovice a Vltavou.

Vizualizace původně kancelářského a obchodního projektu Port7, který Skanska staví v Praze 7 mezi Nádražím Holešovice a Vltavou. Zdroj: Skanska

Vizualizace původně kancelářského a obchodního projektu Port7, který Skanska staví v Praze 7 mezi Nádražím Holešovice a Vltavou.
Vizualizace původně kancelářského a obchodního projektu Port7, který Skanska staví v Praze 7 mezi Nádražím Holešovice a Vltavou.
3
Fotogalerie

Vstup do nájemního bydlení oznámil další velký developer. Skanska v tuzemsku postaví svůj první polyfunkční komplex. Její rezidenční větev Skanska Reality se zapojí do původně kancelářského projektu Port 7, který už sesterská firma Skanska Property staví v pražských Holešovicích. „V těsném sousedství moderních kancelářských budov vyrostou dvě věže určené k nájemnímu bydlení,“ sdělil ředitel společnosti Skanska Reality Petr Michálek.

První nájemní projekt bude čítat přes 150 bytů. Skanska počítá s tím, že ho po dokončení prodá předem sjednanému institucionálnímu investorovi. „Výběr partnera, který budovy převezme, bude je spravovat a pronajímat, uskutečníme prostřednictvím tendru v prvním pololetí příštího roku. Už nyní vnímáme silný zájem ze strany lokálních i mezinárodních investorů,“ upřesnil Michálek.

Nájemní byty plánuje Skanska také v jiných pražských lokalitách. „U multifázových projektů se bavíme o tom, které části mohou být věnované nájemnímu bydlení. Budeme hledat kupujícího už před zahájením výstavby, umožní nám to udržet dobré cash flow,“ dodal Michálek.

Fondu přesně na míru

Právě výstavba bytových domů na míru realitním fondům a dalším investorům je trendem, který začíná na trhu nájemního bydlení převažovat. Developerům, kteří využívají bankovní financování, dává silnější pozici při jednání s finančními domy. Aby nájemní dům dobře fungoval, je třeba mít dopředu jasnou představu o jeho konceptu, vybavení bytů, cílové skupině klientů i o škále nabízených služeb.

„Moderní nájemní byt se stoprocentně liší od bytu individuálních pronajímatelů. Fondy přistupují k jednotlivým lokalitám rozdílně. Budoucí skladbě nájemců přizpůsobují vybavení bytů,“ popsal šéf developerské skupiny Finep Tomáš Pardubický na konferenci Renesance nájemního bydlení, pořádané společností Real Estate Academy.

S tím souhlasil developer Marcel Soural, jehož skupina Trigema buduje svůj první nájemní projekt Fragment v Karlíně. „Není dobře, když investor přijde už k hotovému projektu a koupí jeden dva baráky,“ míní Soural.

Trigema si vybudované domy chce ponechat a sama je spravovat. Nájemní projekty hodlá také odlišovat podle typů zákazníků „Fragment je prémiový projekt, nájemní byty v Lihovaru budou ve střední kategorii, teprve plánovaný Top Tower cílí na mladé,“ upřesnil Soural.

Prefabrikace sníží náklady

Výhodou institucionalizovaných nájmů je nejen dlouhodobý vztah s nájemci a nabídka služeb, ale také jednodušší správa společných prostor. U jednoho majitele objektu odpadají časté spory uvnitř společenství vlastníků (SVJ). Úspory při výstavbě i následné správě domů má přinést prefabrikace, používaná v zahraničí u typizovaných nájemních bytů.

Velkým developerem, který se zatím drží tradičního prodeje individuálním vlastníkům, je skupina Penta. „Chceme se nájemnímu bydlení v budoucnu věnovat, ale dokud jsou na trhu kupující, nemáme důvod jít neprobádanou cestou,“ vysvětlil šéf realitní divize Penty Petr Palička. Aktuální horkou otázkou je, jak u výstavby nájemního domu pro předem sjednaného investora nastavit cenu. „Výroba projektu trvá dva roky a ceny jsou teď hodně turbulentní,“ zdůraznil Palička.

Investoři ředí portfolia

Portál Flat Zone, který zpracovává data z rezidenčního trhu, dosud v Praze identifikoval 76 projektů vlastněných institucionálními investory. Zatím jde z hlediska počtu bytů určených k pronájmu pouze o jednotky procent ve srovnání s byty, které na trhu nabízejí individuální vlastníci. Trend je ovšem opačný. „Všichni budeme prodávat institucionálním pronajímatelům,“ předpovídá Pardubický.

Mezi investory, kteří tradičně kupovali zejména kancelářská a obchodní centra, narůstá zájem o rezidenční oblast. Pandemie jim ukázala, že se vyplatí „naředit“ portfolio byty, aby zabránili případným výkyvům příjmu.

Nájemní bydlení se tak stává druhým největším realitním segmentem v Evropě. Letos v prvním pololetí tvořilo 23 procent investičních obchodů, které sleduje realitní poradenská firma Savills ve dvanácti zemích. Největší podíl, 28 procent, z celkového objemu představovaly investice do kancelářských prostor.