Skanska zahajuje výstavbu Modřanského cukrovaru. První etapa vyjde téměř na miliardu

Vizualizace projektu Modřanský Cukrovar, který Skanska začíná stavět.

Vizualizace projektu Modřanský Cukrovar, který Skanska začíná stavět. Zdroj: Skanska Reality

Polovina bytů už je prodaná.
Projekt je vlajkovou lodí společnosti na poli udržitelného bydlení a stavění.
Sdílení amfiteátr Cukrkandl by se měl stát srdcem celého areálu.
Dvacet procent betonových konstrukcí bude z recyklovaného betonu.
Sdílené terasy projektu
10
Fotogalerie

Skanska Reality rozjíždí výstavbu první etapy rezidenčního projektu Modřanského cukrovaru, do které investuje 970 milionů korun. Projekt, který vyroste na brownfieldu po bývalém cukrovaru, by se měl stát vlajkovou lodí společnosti na poli udržitelného stavění a bydlení. Skanska slibuje téměř padesátiprocentní úsporu pitné vody díky využití recyklované šedé vody v toaletách a pračkách. K výstavbě využije také recyklovaný beton. První obyvatelé by se měli nastěhovat už v roce 2024.

První ze šesti etap nabízí více než stovku bytů ve dvou městských blocích, jejichž prodej spustila Skanska už na podzim a zhruba polovina už našla majitele. V přízemí vznikne ještě sedm komerčních jednotek. „Struktura budov i využité technologie mohou citelně snížit provozní náklady domácností. Zvlášť v době zvyšujících se cen energií může být hospodárnost jedním z klíčových ukazatelů při výběru nového bydlení,“ uvedl generální ředitel společnosti Skanska Reality Petr Michálek.

Promyšleno je zde hlavně hospodaření s dešťovou a také se šedou vodou. Vůbec poprvé v Česku budou obyvatelé moci využívat recyklovanou šedou vodu nejen ke splachování záchodů, ale také pro praní prádla. Každá z budov bude mít v podzemních podlažích instalovánu úpravnu šedé vody.

„Připojujeme dvoje rozvody vody a obyvatelé se mohou sami rozhodnout, jaký typ vody chtějí pro praní využívat. V případě recyklované vody se spotřeba pitné vody může redukovat o dalších šest procent z denní spotřeby, která činí zhruba 109 litrů na průměrného pražského obyvatele. Když k tomu přičteme ještě splachování recyklovanou vodou, úsporné armatury a využití dešťové a užitkové vody, dostáváme se na úsporu 51 litrů denně na obyvatele,“ uvedl Green Business Manager Skanska Reality Miroslav Kobera.

Až dosud bylo využívání šedé vody právně přísně omezováno. Od loňského roku ale platí nová norma pro navrhování, provoz i pro údržbu zařízení k čištění šedých nebo srážkových vod, která situaci změnila. I tak bude první rok provozu kontrolován pražskými hygieniky.

Představení projektu Modřanského cukrovaru od společnosti Skanska Reality

Video placeholde
Představení Modřanského cukrovaru • Skanska Reality - Konečně doma

Celý areál je rovněž řešen podle pravidel modrozelené infrastruktury. Dešťová voda je svedena do akumulačních nádrží k dalšímu využití nebo je vsakována do průlehů či dešťových záhonů a její odpařování přispívá ke zlepšení mikroklimatu. Areál o téměř 800 bytových jednotkách uspoří denně díky všem opatřením 97 tisíc litrů vody.

Odpadní stavební suť najde využití ve formě takzvaného rebetongu, v jehož složení ze sta procent nahradí přírodní kamenivo. „Využijeme ho nejen pro nosné konstrukce domů, ale také jako pohledově přiznaný prvek vstupních prostorů a fasád bytových domů. Jedná se o klasický příklad upcyklace, kdy hodnota recyklovaného materiálu díky vhodnému využití stoupá,“ říká hlavní architekt projektu Ondřej Mundl z atelitéru Chybik + Kristof. Z rebetongu by měla být postavena pětina všech betonových konstrukcí.

Úsporu energie podpoří také 24 fototermických panelů umístěných na střechách domů, které zajistí ohřev vody. Samozřejmostí už jsou zelené extenzivní i intenzivní střechy na všech domech. Další zeleň v podobě stovek solitérních stromů, sadu či louky v celém areálu má potenciál absorbovat až 15 tun uhlíku ročně.