Šedou vodu zavedeme do většiny novostaveb, říká ředitel Skanska Reality Petr Michálek

Ředitel Skanska Reality Petr Michálek

Ředitel Skanska Reality Petr Michálek Zdroj: Michaela Szkanderová, E15

Ceny stavebních materiálů dělají čáru přes rozpočet řadě developerů. Firma Skanska Reality připravila nový koncept bydlení, které si může dovolit člověk s průměrným pražským platem. Jenže než v Loděnicích u Berouna první projekt, využívající prefabrikované konstrukce, vůbec spustila, přestal ekonomicky vycházet. „Námi plánovaná cenová dostupnost je kvůli raketově rostoucím nákladům, například u dřeva, nyní diskutabilní,“ říká ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

V nejnovějším bytovém komplexu Modřanský cukrovar jste vsadili na udržitelnost. Co si pod „modrozeleným“ projektem představit?

Můžeme ho definovat jako soubor prvků, které přispívají k lepší atmosféře města. Jeho základy stojí na infrastruktuře, která efektivně pracuje se zelení a vodou, a to jak dešťovou, tak šedou a užitkovou. Myšlenka udržitelnosti se nese celým areálem, od jeho umístění v brownfieldu přes využití recyklovaných materiálů při výstavbě až po energeticky hospodárný provoz. Byty budou napojené na zdroje zelené energie, dvoje rozvody u praček umožní volit mezi pitnou a recyklovanou vodou. Využijeme sluneční energii a ani kapku dešťové vody nenecháme odtéct do kanalizace. Kromě velkých technologií, kam patří i fototermické panely na střechách nebo fasáda z rebetongu, tu své důležité místo mají také drobná řešení, jako jsou budky pro ptáky nebo informační systém z recyklovaných plastů.

Někteří developeři mluví o tom, že náklady na udržitelnost ještě zvednou pořizovací ceny bytů. Jak je to u vás?

Nemusí tomu tak být, pokud je projekt od samého počátku plánování na technologie připraven. I tak propracovaný a technologicky vyspělý projekt, jako je Modřanský cukrovar, nabízí bydlení za ceny pouze o jednotky procent vyšší, než je průměr pražského trhu. Svou roli při prodeji takto udržitelného projektu hraje i znalost našich zákazníků. Z průzkumů nám totiž vychází, že zájemci o bydlení udržitelná řešení vítají, stále ochotněji se hlásí k tomu, že si za ně i připlatí. Ale hranicí jejich ochoty připlatit si je šest až deset procent nad průměrnou tržní cenou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!