Stát zachrání Kongresové centrum Praha. Místo konkurzu budou investice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Vláda rozhodla. Stát získá sedmdesátiprocentní podíl v Kongresovém centru Praha (KCP), které nyní vlastní hlavní město. „Paláci kultury“ pomůže i s dluhy, které jsou ve výši zhruba 1,85 miliardy korun. Kdyby stát do KCP nevstoupil, hrozil by konkurz. Podle ministra financí v demisi Jana Fischera má stát „nevděčnou roli, aby zaplatil, co by jinak platilo kongresové centrum, a to toho není schopno“.

S kapitálovým vstupem chce mít ministerstvo financí i kontrolu. Získá post šéfa dozorčí rady společnosti a také členské křeslo a místopředsednickou pozici v představenstvu. „Děláme to i proto, že podporujeme růst podporou kongresové turistiky a budovy, která umožňuje využít pražský potenciál. Budou sem jezdit lidé, kteří tu budou utrácet,“ zdůvodnil Fischer.

Podle něj hlavní město garantovalo, že bude do objektu investovat a bude ho modernizovat. V následujících čtyřech letech by tak měla Praha svůj podíl opět navýšit. Investice mezi lety 2014 až 2017 má být až 750 milionů korun. Následně by se poměr vlastnictví ustálil na 55 procentech státu, zbylých 45 procent by drželo město.

Novotný: Projevuje se zde určitá zaostalost

První investice podle nového předsedy představenstva KCP a náměstka pražského primátora Václava Novotného poputují do úspor energií. KCP podle něj přes splácení dluhů nemohlo „jít s dobou“. „Projevuje se zde určitá zaostalost,“ sdělil serveru E15.cz. To samé se podle něj týká i informačních technologií.

„Dojde také k optimalizaci výstavních ploch. Nejdříve se ale vše musí naprojektovat,“ sdělil Novotný. S rozhodnutím vlády je spokojený. „O možnosti oddlužit KCP a umožnit mu další rozvoj jsme téměř rok jednali,“ konstatoval. Teď bude město se státem nově formulovat akcionářskou smlouvu.

Stát je ručitelem peněz, které si KCP před 13 lety půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světového banky. Asi polovinu ze čtyřmiliardové půjčky firma sama splatila. Dalších 1,85 miliardy korun musí zaplatit do dubna příštího roku. Právě proto magistrát začal na jaře jednat s vládou.

Problémem se zabývala pak v červnu, projednávání přerušila. Premiér Petr Nečas (ODS) se svým kabinetem krátce poté rezignoval.