Stavební obr Binladin propouští, odchází 77 tisíc zaměstnanců

Jeřáby stavební firmy Binladin v Mekce

Jeřáby stavební firmy Binladin v Mekce Zdroj: ctk/ap

Saúdskoarabská stavební společnost Saudi Binladin Group (SBG), která se potýká s dopady vládních škrtů i s vlastními problémy, propustila již zhruba 77 tisíc zahraničních pracovníků. Výpověď by mohlo dostat i zhruba 12 tisíc Saúdských Arabů. Uvedla to podle agentury AFP saúdskoarabská média. Mluvčí jedné z největších stavebních společností na Blízkém východě propouštění potvrdil, konkrétní čísla však neuvedl.

Skupinu SBG založil v roce 1931 jemenský imigrant Muhammad bin Ládin, otec někdejšího šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina, zabitého přesně před pěti lety americkým komandem v Pákistánu. Rodinný podnik v minulých desítkách let těžil z obřích veřejných zakázek, které mu pomáhaly k růstu. Nyní si však ropné království kvůli poklesu světových cen ropy utahuje opasky a saúdskoarabská ekonomika stojí před problémy, které dopadají i na SBG a další saúdskoarabské podniky.

Na skupinu se nadto upřela pozornost úřadů poté, co si pád jeřábu ve Velké mešitě v Mekce vyžádal loni v září 109 lidských životů. Saúdskoarabský král Salmán poté rozhodl vyškrtnout jednu z největších firem v Saúdské Arábii z nově vypsaných nabídkových soutěží, což podnik uvrhlo do období nejistoty a problémů.

Deník Al-Watan s odvoláním na nejmenovaného činitele napsal, že skupina, která v království zaměstnávala zhruba 200 tisíc zahraničních pracovníků, především z Egypta, jich do neděle zhruba 77 tisíc propustila. Vlna propouštění by se mohla dotknout i zhruba 12 až 17 tisíc Saúdských Arabů, kteří pro SBG pracují jako inženýři, kontroloři nebo administrativní síly, dodal také zdroj.

Tisíce zaměstnanců nedostaly zaplaceno

Stejný list již v pátek napsal, že zhruba 50 tisíc zaměstnanců odmítlo opustit zemi, protože už čtyři měsíce nedostali plat. List Arab News napsal, že „pracovníci, kteří nedostali zaplaceno“, zapálili během víkendu v Mekce sedm firemních autobusů.

Mluvčí SBG propouštění potvrdil, konkrétní čísla ale neuvedl. „Velikost naší pracovní síly je vždy úměrná charakteru, objemu a časovému rozvrhu projektů,“ které se mají realizovat, uvedl podle AFP.

Ekonomika skomírá

Míra nezaměstnanosti v království činí podle oficiálních statistik zhruba 11,5 procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva. Experti ale usuzují, že skutečné číslo je vyšší.

Saúdskoarabské království, které je světovou ropnou jedničkou v těžbě a exportu, těžce zasáhl propad cen této suroviny na světových trzích. Země minulý měsíc oznámila, že plánuje prodat část ropného gigantu Aramco na burze a vytvořit největší státní fond na světě, který by měl kontrolovat majetek v hodnotě více než dva biliony dolarů. Království tak usiluje o zvýšení jiných příjmů než příjmů z ropy, na které je nyní jeho ekonomika závislá z více než 70 procent.