Stomilionovou rekonstrukcí kláštera v Mělníku vznikl domov pro seniory

Domov pro seniory Senlife

Domov pro seniory Senlife Zdroj: E15 Michal Nosek

Lukáš Drásta a Tomáš Eckschlager
Kontrast mezi zrekonstruovaným klášterem a budovou pivovaru, který na rekonstrukci čeká.
Kompletní oprava trvala přibližně rok a vyšla na sto milionů korun.
Domov pro seniory Senlife
Lukáš Drásta a Tomáš Eckschlager před skulpturou patrona kláštera.
21
Fotogalerie

V Česku jsou desítky lidí, kteří si dali za úkol vrátit život zchátralým zámkům, hradům a dalším historicky cenným nemovitostem. Jsou to restituenti i noví investoři. Web E15.cz v seriálu mapuje jejich mnohdy obtížný boj za záchranu památek, které by se jinak změnily ve zbořeniště. Nynější zastávkou je agustiniánský klášter v Mělníku.

Odešli z manažerských postů velkého pojišťovacího domu, aby se vrhli do stavebního dobrodružství. Tak začal příběh obrození augustiniánského kláštera v Mělníku. Tomáš Eckschlager a Lukáš Drásta založili společnost Senlife, vzali si úvěr a loni v lednu podepsali kupní smlouvu na chátrající augustiniánský klášter a přilehlý pivovar v Mělníku.

„Na podzim 2019 jsme dohodli koupi s knížetem Jiřím Lobkowiczem, kterému byl areál kláštera o výměře více než dvanáct tisíc metrů čtverečních navrácen v devadesátých letech v restituci. Jednání byla velmi složitá a náročná. Nikdy jsem nezažil zkušenějšího obchodního protivníka,“ říká architekt Eckschlager.

Po citlivé rekonstrukci vznikl domov pro seniory, který se od srpnového otevření památkově chráněné budovy postupně zaplňuje obyvateli, jichž bude 94. O chod a zázemí objektu, který je kromě pokojů vybavený vlastní kuchyní, kavárnou, společenskými prostorami, ordinacemi lékařů a moderními technologiemi, se stará početný personál.

Kompletní oprava objektu trvala přibližně rok a vyšla na sto milionů korun, které pocházejí jak z vlastních peněz, tak z bankovních úvěrů. „Je to dlouhodobá investice s návratností zhruba dvaceti let,“ říká Tomáš Eckschlager, jehož dílem je také architektonické řešení rekonstrukce a modernizace. Kvůli urychlení akce založili loni v říjnu vlastní stavební firmu, na stavbě se podílelo až devadesát lidí.

Rekonstrukce se uskutečnila v souladu s podmínkami památkářů a bez dotací. „Jen na část střechy bychom měli něco získat, ale zatím jsme ty peníze od státu neobdrželi,“ vypočítává Eckschlager.

Stav opuštěných budov, v nichž bylo téměř do konce minulého století učňovské středisko a pak se žáci přestěhovali do Neratovic, byl velmi neutěšený. Stejně to vypadalo na dvoře a přilehlé zahradě a v roce 2002 zkázu dokonaly povodně. „Jen pro příklad, válely se tu stovky ojetých pneumatik, které jsme museli odvézt a nechat ekologicky zlikvidovat,“ zmiňuje Drásta.

Nyní se dvojice jednatelů společnosti Senlife zaměřuje na rekonstrukci zdevastovaného pivovaru, který je součástí klášterního areálu. Po vyřízení stavebních formalit začne přestavba na byty pro seniory.

Jednatelé Senlife chtějí v rekonstrukcích zajímavých budov na domovy pro seniory pokračovat, a proto koupili zámek Tmaň u Berouna. V tomto případě již o financování přestavby jednají s dalšími investory. Reagují tak na situaci, kdy je na trhu naprostý nedostatek volných míst pro seniory, a zároveň dávají nový, smysluplný život historickým budovám.

„Stavby postupně získají historicko-sociální přesah, protože tu zůstanou příběhy lidí, pro něž se stanou druhým domovem. Rozmanitý komunitní život funguje i v pokročilejším věku a my opravdu nevytváříme odkladiště seniorů, ale přívětivé kreativní prostředí ke smyslupnému životu,“ vysvětluje Drásta.

Součástí areálu je i terasa a několik zahrad. V jedné z nich chce vedení domova vybudovat komunitní zahradu se zapojením obyvatel Mělníka a okolí. Kulturní akce by se měly konat například v zahradách nebo v atriu. Některé prostory a další zatím neopravené budovy pivovaru by měly v rámci spolupráce s různými organizacemi nebo klubem seniorů sloužit i pro pořádání veřejných koncertů, besed, výstav a podobně.