Strabag a YIT soupeří o byznys Hochtiefu

Španělská ACS dnes oficiálně předložila nepřátelskou nabídku na převzetí největší německé stavební firmy Hochtief za 3,8 miliardy eur (téměř 95 miliard Kč). Předcházela tomu dvouměsíční bitva ACS s německou firmou, která se převzetí brání. Podmínky převzetí jsou shodné s původním plánem ACS.

Španělská ACS dnes oficiálně předložila nepřátelskou nabídku na převzetí největší německé stavební firmy Hochtief za 3,8 miliardy eur (téměř 95 miliard Kč). Předcházela tomu dvouměsíční bitva ACS s německou firmou, která se převzetí brání. Podmínky převzetí jsou shodné s původním plánem ACS. Zdroj: Hochtief

Snaha německého stavebního koncernu Hochtief ozdravit své finance se dotkne i České republiky a Slovenska. Firma totiž prodává divizi Hochtief Service Solutions, která se věnuje správě budov a podniká i v Česku a u východních sousedů. Hlavní zájemci jsou dva: rakouský Strabag a finská YIT.

O ceně zatím žádná ze stran nemluvila. „Vzhledem k tomu, že výběrové řízení a jednání o prodeji musejí teprve začít, jsou termíny a podmínky případné akvizice včetně kupní ceny teprve před schválením,“ uvedla v oficiálním prohlášení YIT.

Hodnotu transakce mohou naznačit výsledky firmy. Hochtief Service Solutions ročně utrží kolem 700 milionů eur, zhruba osmnáct miliard korun. Společnost, která na deseti trzích zaměstnává 5700 lidí, loni z výnosů vytvořila čistý zisk šestnáct milionů eur.

Hochtief ovládaný španělskou skupinou ACS už letos v rámci snižování dluhu prodal letištní divizi kanadské společnosti PSP Investment za 1,1 miliardy eur. Německý koncern se chce nově zaměřit jen na výstavbu dopravní a energetické infrastruktury.

Sféra správy nemovitostí, známá též jako facility management, přilákala v Česku už několik zvučných jmen. Do byznysu se v tomto oboru po akvizici AB Facility pustila investiční skupina Penta, mezi obry na tuzemském trhu patří také dánská ISS Facility. Z domácích hráčů vyniká skupina Okin. Mezi těmito kolosy s tržbami v řádu miliard korun patří Hochtief v tuzemské správě nemovitostí s výnosy v desítkách milionů spíše mezi střední až menší firmy.

Do odvětví vstoupil v roce 2010 také Strabag, když od developera ECM koupil dceřinou firmu orientovanou právě na facility management. Loni Strabag Property and Facility Services utržila 254 milionů korun.

Jádro aktivit rakouského Strabagu v Česku ovšem leží ve stavebnictví. Kromě stejnojmenné stavební firmy ovládá rakouská skupina ještě například společnosti Dálniční stavby Praha nebo Karlovarské silnice.

Finská YIT vstoupila na tuzemský trh v roce 2008, zatím se soustředí jen na výstavbu nových bytů. Ambicí firmy je stavět ročně kolem čtyř stovek jednotek, a postupně se tak dostat se mezi největší stavitele nového bydlení.

Kdo dostaví Temelín, pokud vyhraje česko-ruské konsorcium?