Dráže a hůře. Hypotéky jsou stále vzácnější, duben prolomí pětiprocentní metu

Hypotéky rychle zdražují

Hypotéky rychle zdražují Zdroj: Tomeš Michael / E15

Na prahu pěti procent. Taková je aktuální průměrná sazba půjčky na bydlení. Podle statistik Fincentrum Hypoindexu jsou tak hypotéky zhruba o čtvrt procentního bodu dražší než během března. Hypoteční analytici předpokládají, že psychologická pětiprocentní hranice definitivně padne během několika týdnů. Už nyní přitom platí, že splátka obvyklé hypotéky převyšuje šedesát procent průměrné čisté mzdy.

„Sazby hypotečních úvěrů po středečním zvýšení základních sazeb ze strany ČNB stačily zvýšit prozatím jen některé banky, a proto je průměrná nabídková sazba hypoték Fincentrum Hypoindexu k pátému dubnu ‚jen‘ 4,88 procenta. Dá se očekávat, že tato sazba v průběhu tohoto měsíce poroste, jakmile se ke zvýšení přidají i další bankovní ústavy," uvádí Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Podle něj je čím dál pravděpodobnější, že průměrná nabídková sazba dosáhne na hranici pěti procent, přičemž průměrný úrok dále poroste. 

Rostoucí sazby přitom už v březnu vytlačily část zájemců před práh bank. „Po oživení zkraje roku jsme v březnu zaznamenali pokles online poptávky po hypotékách. Březen je tak s celkovým objemem 2,5 miliardy korun zprostředkovaných hypotečních poptávek zatím letos nejslabším měsícem," uvádí Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto.

Březen přitom zároveň znamenal poslední měsíc před znovuzavedením příjmových limitů Českou národní bankou, od dubna tak například zájemci o hypotéku starší 36 let potřebují namísto deseti procent vlastních úspor celou pětinu ceny kupované nemovitosti.

„Hypoteční úvěry z hlediska úvěrů nově poskytnutých obyvatelstvu nadále dominují, avšak dynamika jejich růstu pomalu slábne. Svou roli hraje celá řada dobře známých faktorů. Od nejistoty budoucího vývoje přes mimořádný růst cen po zvyšování úrokových sazeb," shrnuje důvody oslabujícího hypotečního byznysu analytička Raiffeisenbank Lenka Kalivodová.

Od hypotéky domácnosti odrazuje i fakt, že průměrná splátka obvyklé půjčky na bydlení zasahuje čím dál větší část příjmů. Podle Fincentrum Hypoindexu tak například splátka hypotéky na 3,5 milionu korun uzavřená na čtvrtstoletí uzmula z rodinného rozpočtu částku převyšující dvacet tisíc korun. „Dvacetitisícovou splátku si opravdu nemůže každý dovolit. Kvůli vysokým sazbám a vysokým cenám nemovitostí se stávají hypoteční úvěry opět produktem pouze pro vysokopříjmové části obyvatel,“ dodává Sýkora. 

Realitou prý bude zároveň letos propad hypotečního byznysu. Na hypoteční úvěr za současných podmínek nemusí podle ekonomů dosáhnout až třetina žadatelů a hypoteční trh by se mohl propadnout až o polovinu. „Důsledkem všech limitujících faktorů bude další snižování počtu poskytnutých úvěrů a zvýšení zájmu o nájemní bydlení,“ dodal Jiří Sýkora.

Letoškem tak podle analytiků na dlouho skončí zlatá éra hypoték. „Rok 2022 nenaváže na předchozí silné období a vrátíme se na úrovně před rekordním rokem 2021. Již nyní vidíme, že náš hypoteční srovnávač využívají pouze vážní zájemci o hypotéku. Poradci z naší sítě hlásí nejen pokles žadatelů o hypotéky, ale také snížení průměrné hodnoty těch schválených,“ zdůrazňuje Jiří Havrlant, šéf společnosti Chytrý Honza.

Za celý loňský rok banky poskytly 178 tisíc hypoték, o polovinu více než v roce 2020. Celkový objem včetně refinancování dosáhl v roce 2021 rekordního objemu 541 miliard korun, v roce 2020 činil objem 312 miliard korun, jak vyplývá z Hypomonitoru České bankovní asociace.