Účet za krizi: stavebnictví přišlo o 443 miliard a 50 tisíc pracovních míst

České stavenictví přišlo od roku 2008 o 443 miliard korun, práci v oboru pak během krize ztratilo na 50 tisíc lidí. O čtvrtinu také klesl počet velkých stavebních firem. Obrat k lepšímu by mohl nastat v roce 2016, tvrdí generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Miloslav Mašek.

Na začátku ekonomické krize v roce 2008 dosáhly tržby celého stavebnictví 547,5 miliardy korun, loni to však bylo o celých 150 miliard méně - stavaři utržili celkem 397,5 miliardy korun. „Od roku 2008 došlo ke kumulativnímu propadu o 442,8 miliardy korun. Prakticky jsme tak přišli o jeden rok tržeb,“ zdůraznil Mašek.

Mašek: Kvůli krizi krachovaly i "připravené" firmy

Krize také výrazně snížila počet stavebních firem s více než 50 zaměstnanci. Jestliže v roce 2008 působilo ve stavebnictví 767 firem, které zaměstnávaly celkem 11é tisíc lidí, loni těchto podniků bylo o téměř dvě stovky méně s 84 tisíc lidmi. „To se však týká pouze těch největších společností. Pokud bychom započítali i ty menší, tak máme odhady, že za těch pět let z oboru odešlo na 50 tisíc zaměstnanců,“ upřesnil Mašek.

Podle něj nezkrachovaly jen stavební společnosti, které nebyly na krizi připraveny. „Bohužel z trhu odešly i firmy, které byly odborně zdatné a měly dobré zaměstnance, ale neměly zakázky,“ vysvětlil Mašek, který se obává, aby se to neprojevilo na kvalitu současných zaměstnanců.

Stabilizace oboru? Nejdříve za dva roky

Letošní mírná zima způsobila, že podle Českého statistického úřadu stavební výroba už tři měsíce v řadě mírně meziročně roste. „Počty zakázek ve všech oborech však stále klesají. Myslíme si proto, že letošní rok ještě rokem obratu nebude. Nic tomu nenasvědčuje. Příští rok bude nejspíš rokem stabilizace, teprve v roce 2016 by mohl přijít první mírný růst,“ odhaduje Mašek, podle nějž je české stavebnictví posledním v Evropě, které se stále propadá.

Ondřej Chládek: Protikorupční hysterie zastavila stavebnictví

Stavbaři dostali nejvíce zakázek za poslední tři roky

Stavaři žehrají, developeři jsou optimisty