ÚOHS: PPF může převzít nejvyšší budovu v Praze

Pražský mrakodrap City Tower

Pražský mrakodrap City Tower Zdroj: ctk

Výhled z nejvyšší budovy v Česku, City Tower v Praze na Pankráci
Výhled z City Tower na Prahu
Výhled z City Tower na Prahu
Výhled z City Tower na Prahu
City Tower měla původně být novým sídlem Československého rozhlasu
6
Fotogalerie
Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera může koupit společnost City Tower, která je provozovatelem pražského mrakodrapu City Tower. Transakci schválil bez podmínek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). City Tower je aktuálně druhou nejvyšší budovou v zemi.

Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné. „Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Mrakodrap už v minulosti majitele měnil. Společnost Marpona jej před dvěma lety prodala firmě Consideratio z holdingu Proxy-Finance. Cenu ani jedna strana nezveřejnila, v roce 2009 však Marpona za administrativní budovu zaplatila developerovi ECM 130 milionů eur.

Budova na pražském Pankráci měla být původně novým sídlem Českého rozhlasu. Stavební povolení na ni úřady vydaly již v roce 1983, avšak ještě před deseti lety šlo pouze o rozestavěné a opuštěné torzo. Objekt koupila v roce 2000 společnost ECM, kolaudace se po výrazné přestavbě uskutečnila v roce 2007. Budova má 27 nadzemních pater a měří 109 metrů. Vyšší je od loňska brněnský AZ Tower.

PPF investuje do mnoha odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes pojišťovnictví, nemovitosti, energetiku a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko do Asie. Skupina vlastní aktiva zhruba za 22 miliard eur.