Budova u pražské Národní třídy se může zřítit

Zřícení domu v centru Prahy

Zřícení domu v centru Prahy Zdroj: profimedia.cz

Zřícení domu v centru Prahy
Zřícení domu v centru Prahy
Zřícení domu v centru Prahy
Zřícení domu v centru Prahy
Zřícení domu v centru Prahy
25
Fotogalerie

V rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru Prahy se propadla dvě patra. Hasiči ze sutin vyprostili tři lidi, kteří utrpěli těžká zranění. Večer část stropní konstrukce spadla i na jednoho z hasičů, zraněn ale nebyl. Kolem 21:00 bylo odklizeno asi 70 procent suti, hasiči proto doufají, že pod zbytkem už nikdo nebude. Pracovat ale chtějí celou noc, dokud nebudou mít jistotu. Zásah je složitý, budova se může zřítit.

V objektu má vzniknout zázemí pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) prohlásila, že Národní památkový ústav možná nutil projektanty k nestandardním postupům. NPÚ to považuje za absurdní.

Neštěstí se stalo kolem 10:30, jeho příčinu teprve určí vyšetřovatelé. Všechny tři zachráněné vyprostili hasiči v prvních hodinách zásahu. Stav jednoho z nich byl velmi vážný, záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Stav dalších dvou dělníků je středně těžký.

Hasiči budovu stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. Povolali také dva sací bagry na odsávání suti. V místě zásahu si udělali dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr. Při zásahu se během dne vystřídalo asi 120 hasičů.

Záchranná služba nejprve aktivovala traumaplán určený pro mimořádné situace s větším počtem raněných, na místo poslala speciální vůz Atego a další dvě posádky. Ve 12:40 byl traumaplán odvolán. Lidé, kteří v ulici bydlí, se mohli odpoledne vrátit v doprovodu policie do svých domovů.

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní základní škola. Po přestavbě, kterou provádí Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. Podle Metrostavu nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

"Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu, který nutil projektanty k nějakým možná i nestandardním postupům," řekla odpoledne Krnáčová. NPÚ ale takový výrok považuje za absurdní a jakoukoliv odpovědnost odmítá. Uvedl, že postupoval vždy standardně a v souladu se zákonem o památkové péči.


Přímý přenos z místa události sledujte zde