V okolí Pekingu vznikne superměsto

Nákupní třída v Pekingu.

Nákupní třída v Pekingu. Zdroj: Sasa Blau

Pokud čínští státní plánovači dotáhnou svůj záměr, na severovýchodě země brzy vznikne regionální superměsto, jehož populace bude pětkrát převyšovat New York a okolí. Megalopole má pracovní název Jing-Jin-Ji, což je spojení posledních slabik provincií Beijing, Tianjin a Hebei (v české transkripci Peking, Tchien-ťin a Che-pej).

Tyto tři regiony mají dohromady více než 100 milionů lidí, což je skoro deset procent veškeré čínské populace. O jejich úzké integraci se mluví už dlouho. Naposledy volal po vytvoření regionálního ekonomického centra letos v únoru prezident Si Ťin-pching.

Už nyní se obyvatelstva zmíněných tří provincií prolínají – asi pětina lidí, kteří přes den pracují v Pekingu, dojíždí z Che-peje, chudší, ocelářské provincie. Tchien-ťien byl pevně připojen k Pekingu v roce 2008 po otevření vysokorychlostního vlakového koridoru. Vzdálenost 130 kilometrů rychlovlaky urazí za třicet minut.

Státní úředníci věří, že další integrace přinese ekonomický a sociální rozvoj. Od integrace si slibují mimo jiné to, že pomůže ulevit velkoměstu, které trápí smog a nekonečné zácpy. Oficiálně se o projektu moc nemluví. Minulý týden ale vláda provincie Che-pej na svém webu oznámila, že její město Pao-ting se připravuje na převzetí některých administrativních funkcí Pekingu. Ceny nemovitostí v Pao-tingu, který leží od hlavního města asi 150 kilometrů daleko, v reakci na zprávu vyletěly o pět procent.

„Ráno jsem se šel podívat na prohlídku bytu. Metr stál 4300 jüanů (asi 14 tisíc korun – pozn. red.). Další den už to bylo 5100 jüanů,“ řekl deníku Wall Street Journal obyvatel Pekingu, který se v Pao-tingu poohlížel po bydlení.