V Praze se staví nejvíc kanceláří od začátku krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: passerinvest.cz

Na konci června developeři v Praze stavěli přes 284 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, což představuje meziroční nárůst o 85 procent a je to dvojnásobně víc než ve stejném období roku 2011. Aktuálně tak v hlavním městě vzniká nejvíc kanceláří od začátku krize před pěti lety, informovala poradenská firma DTZ.

Důvodů tohoto stavebního boomu je podle DTZ hned několik. Staví se totiž dlouho chystané projekty, které od menších developerů koupily kapitálově silné společnosti a v některých částech Prahy také citelně chybí větší kancelářské plochy v jednom celku.

„Příčinu je třeba hledat i ve vysokém konkurenčním boji o nájemce, kdy výhodou je již stojící objekt, nebo v příznivých cenách prací stavebních firem, které se propadají do stále hlubší recese,“ uvádí DTZ.

K největším rozestavěným kancelářským projektům patří Florentinum (43 tisíc metrů čtverečních) v Praze 1, BB Centrum Delta (32 tisíc metrů čtverečních) v Praze 4, City West C1+C2 (24 tisíc metrů čtverečních) v Praze 5 či druhá etapa River Garden (20 tisíc metrů čtverečních) v Praze 8.

Florentinum. Pod největším aktuálním projektem administrativního centra v Praze, který od letošního jara staví na pražské Florenci investiční skupina Penta, jsou opět podepsáni architekti Jakub Cigler a Vincent Marani. Podle návrhu jejich ateliéru se Penta chystá proměnit i brownfield někdejší Waltrovky.Florentinum. Pod největším aktuálním projektem administrativního centra v Praze, který od letošního jara staví na pražské Florenci investiční skupina Penta, jsou opět podepsáni architekti Jakub Cigler a Vincent Marani. Podle návrhu jejich ateliéru se Penta chystá proměnit i brownfield někdejší Waltrovky. | Penta InvestmentsVizualizace projektu Florentinum

Developeři se však začínají poohlížet také po dalších oblastech s nižší poptávkou po kancelářích, například Praze 6 a 7. Právě v sedmé městské části vzniká projekt ArtGen a v Praze 6, kde se v roce 2008 komerční výstavba zastavila, jsou v různé fázi příprav či realizace hned dva projekty: The Blox na Evropské ulici a Line přímo na Vítězném náměstí. O něm se vedle ArtGen spekuluje jako o možném novém sídle skupiny PPF.

Mluvčí PPF řekl ČTK, že PPF své sídlo má a nikdy neoznamovala, že by se mělo měnit. „A nejsem si vědom, že by si to někdo myslel a spekuloval o tom,“ uvedl. Společnost DTZ následně ČTK sdělila, že informace o možném novém sídle není podložena konkrétními fakty, jen o ní prý někteří účastníci realitního trhu spekulují.

„Objem zhruba 284 tisíc čtverečných metrů nových kanceláří, které by měly být dodány na trh v relativně malém časovém úseku, přispěje dočasnému k nárůstu míry neobsazenosti v Praze. Přesto lze očekávat, že v atraktivních lokalitách budou nové kanceláře rychle obsazeny,“ tvrdí manažerka DTZ Lenka Šindelářová. Dle ní začínají nájemci díky rostoucí výstavbě stále častěji opouštět staré kanceláře.

„Konkurence nabízí atraktivní výši nájmů a pobídek, ovšem při daleko vyšší kvalitě prostředí. Nové kancelářské komplexy díky vyšší energetické a prostorové efektivitě také nabízí nižší poplatky za služby v porovnání se staršími administrativními budovami a celkové náklady za pronájem jsou tak velmi konkurenceschopné,“ doplnila Šindelářová.