Vítkova CPI připravuje emisi dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Tuzemská investiční a developerská skupina CPI chystá vydání dluhopisů. „Celková hodnota by se měla pohybovat mezi 250 až 300 miliony eur,“ uvedl generální ředitel Zdeněk Havelka. První emise má přijít na trh zhruba v květnu poté, co firma miliardáře Radovana Vítka zveřejní výsledky hospodaření za rok 2011. „U první tranše bychom se pohybovali kolem 80 až sta milionů eur,“ odhadl provozní ředitel Jiří Dedera.

Nejspíš tří- až pětileté dluhopisy budou mít formu veřejných korporátních i projektových cenných papírů. CPI cílí na institucionální i drobné investory. Dluhopisový program chce CPI podpořit získáním mezinárodního ratingu. Konkrétní jména agentur, s nimiž jedná, ale Havelka nesdělil. Získané finance plánuje CPI použít na rozvoj realitních projektů. Zhruba po třech letech chce rozmrazit některé developerské projekty. „V rezidenčním developmentu se vrátíme k projektu v Březiněvsi. Děláme studii na území v Pardubicích,“ upřesnil Havelka.

V létě CPI získala poloviční podíl v projektu Copa Centrum na pražské Národní. Skupuje i další hlavně retailové a kancelářské nemovitosti. Před dokončením je nákup historické budovy bývalé Živnobanky na pražských Příkopech, patřící UniCredit Bank.

Celkem plánuje CPI letos investovat do nemovitostí 18 miliard korun. Hodnota majetku firmy by tak měla koncem roku dosáhnout 55 miliard korun. Zadlužení společnosti se bude podle Havelky pohybovat kolem 27 miliard korun. Generální ředitel zároveň popřel, že by skupina nakupovala nemovitosti i pro investory z Velké Británie. „Na jednotlivých akvizicích se v tuto chvíli nepodílí žádný zahraniční investor,“ tvrdí Havelka.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.