Vítkova CPI vydá další dluhopisy, za miliardy

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Investoři do dluhopisů budou mít zřejmě už v dubnu příležitost nakoupit nové obligace realitní skupiny CPI miliardáře Radovana Vítka. Firma chce v příštích dvou měsících vydat v jedné korporátní a dvou projektových emisích dluhopisy za 5,5 miliardy korun, sdělil deníku E15 generální ředitel CPI Zdeněk Havelka.

Dubnová emise korporátních bondů bude v objemu 1,5 miliardy korun. „Ve středu jsme podali prospekt ke schválení ČNB. Rádi bychom začali dluhopisy prodávat od 1. dubna,“ řekl Havelka. Vydání dalších dluhopisů má následovat zhruba o měsíc později.

Dubnové obligace vydává firma na tři roky s výnosem kolem šesti procent. Manažery emise budou Raiffeisenbank, UniCredit Bank a J&T Banka. V případě dvou projektových emisí bude první ve výši tří miliard korun směřovat do oblasti bytů, jejím manažerem má být Raiffeisenbank. Druhá emise za jednu miliardu korun bude určená pro maloobchod, řídit ji bude ČSOB.

CPI není na dluhopisovém trhu nováčkem. Loni vydala korunové i eurové bondy za více než čtyři miliardy korun. Minulý rok také splatila historickou emisi z roku 2005 ve výši 650 milionů korun.

Vítkova skupina patří mezi hlavní hráče na tuzemském realitním trhu. Jen za poslední tři roky nakoupila hlavně podnikatelské reality za 28 miliard korun. V polovině loňského roku kontrolovala aktiva za 59 miliard korun. Po firmě RPG Byty Zdeňka Bakaly je CPI druhým největším vlastníkem činžovních bytů v zemi, pronajímá zhruba třináct tisíc jednotek.

Z Vítka se v posledních měsících stal výrazný realitní hráč na úrovni střední Evropy. Nejdříve získal významný podíl ve skupině Orco, aby se poté stal členem představenstva. Následně se mu podařilo získat většinový podíl v maďarské developerské společnosti Ablon, která stejně jako Orco podniká i v Česku.