Vltavská filharmonie zná vítěze. Soutěž vyhrál dánský ateliér Bjarke Ingels Group

Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).

Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG). Zdroj: Bjarke Ingels Group (BIG)

Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).
Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).
Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).
Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).
Vizualizace Vltavské filharmonie od týmu dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG).
16
Fotogalerie

Vltavská filharmonie bude mít dánský šmrnc. Nový koncertní sál v Praze postaví  ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Budovu od světoznámého studia v čele s architekty Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem vybrala porota mezi devatenácti odevzdanými návrhy. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2027, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032.

„Jsem nadšený. Toto je pro nás privilegium a čest navázat na tradici v zemi Dvořáka a Smetany. Právě Smetanova Vltava nám byla inspirací při přemýšlení o návrhu,“ řekl ihned po vyhlášení výsledků dánský architekt a zakladatel studia Bjarke Ingels. „Já jsem s návrhem, který byl vybrán, velmi spokojen. Od začátku to byl můj favorit. Podle mého názoru tato budova do Prahy přináší něco, co v Praze nyní chybí. Do naší metropole přinese nový prvek, odraz naší doby,“ řekl na slavnostním vyhlášení výsledků primátor Zdeněk Hřib.

„Je to symbolická věc. Mluvíme o ní už od dob prezidenta Havla a nyní dostala konkrétní podobu. Ateliér Bjarke Ingels Group je v současné době absolutní světovou špičkou, i tak mě ale překvapilo, s čím dokázali přijít. Jsem přesvědčen, že se budova okamžitě stane ikonou, symbolem Prahy,“ dodal na úvod náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.

Nebyl představen pouze vítězný návrh, ale porota ocenila dle jejího názoru i čtyři další nejpodařenější návrhy. Páté místo obsadil ateliér Snøhetta se sídlem v norském Oslu a New Yorku. Čtvrté místo získal návrh českého týmu architekta Petra Hájka. Třetí nejlepší návrh podle názoru poroty odevzdal jeden z předních slovinských ateliérů Bevk Perovic architekti. Druhé místo bere španělský ateliér Barrozzi Veiga ve spolupráci s českým studiem M1. 

O podobě nového pražského koncertního sálu, který vyroste poblíž stanice metra Vltavská v Holešovicích, rozhodla jedenáctičlenná porota složená z nezávislých odborníků a politických představitelů během třídenního zasedání na Staroměstské radnici. „Soutěž byla na běžné poměry velmi precizně střežená, zájem médií z celého světa je velký. Místnost na historické Staroměstské radnici, kde jsme zasedali, byla celou dobu hlídaná ostrahou, která pečlivě pouštěla jen podle seznamu porotců a odborníků,“ popsal průběh výběru vítězného návrhu Petr Hlaváček.

Podívejte se na vizualizace nejlepších návrhů >>>

 

Do soutěže se zapojilo celkem devatenáct studií, která Praha vybrala na základě odevzdaných portfolií nebo je k vypracování návrhů loni v srpnu přímo vyzvala. Budova za více než šest miliard korun nabídne tři koncertní sály, ten největší se špičkovou akustikou pro 1800 posluchačů doplní sál komorní a multifunkční pro dalších 1200 lidí. V budově najdou zázemí i oba v Praze sídlící symfonické orchestry, Česká filharmonie a Symfonický orchestr hlavního města Prahy.

Filharmonie by se měla stát také centrem hudebního vzdělávání. Do jejích prostor se přesune hudební knihovna Městské knihovny v Praze, vzniknou edukační prostory, zkušebny a studia. Nebude chybět restaurace, kavárna nebo vyhlídková terasa nabízející pohledy na centrum Prahy. Stavba, která vytvoří nový kulturní střed Prahy, by měla být hotova v roce 2032.

V Praze se nezmění pouze oblast v kolí metra Vltavská. Podívejte se ve videu, co všechno se v Praze chystá

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

„Se zveřejněním vítězného návrhu se projekt přesune z přípravné do projektové fáze, během níž bude Vltavská filharmonie od podzimu 2022 z hlediska koordinace spadat pod Pražskou developerskou společnost. Bude to poměrně tvrdá a dlouhodobá developerská práce,“ popisuje postup vedoucí projektového týmu Vltavská filharmonie Martin Krupauer. Tento krok schválila v polovině dubna rada hlavního města. 

Cílem druhé projektové fáze je pořízení projektové dokumentace a povolení stavby Vltavské filharmonie, kterou bude potřeba koordinovat s rozvojem jednoho z největších pražských brownfieldů Bubny-Zátory. Do finále se už dostala změna územního plánu pro celé území, kde vznikne nová městská čtvrť s bydlením pro 25 tisíc obyvatel. Změnu územního plánu, jež umožní výstavbu koncertního sálu, rada schválila už v polovině března.

Po dokončení druhé projektové fáze počítá město s převedením projektu pod investiční odbor magistrátu, který zaštítí třetí fázi projektu, investiční a realizační.