Výprodej na vyhlášených světových adresách: ceny luxusních bytů klesají o desítky procent

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah Zdroj: profimedia.cz

One Hyde Park
One Hyde Park
Avalon
Avalon
Palm Jumeirah
14
Fotogalerie

Londýn, Dubaj, New York a mnohá další světová města disponují luxusními nemovitostmi, které se prodávají za částky mnohy i v řádu miliard. Kvůli obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou, politické nejistotě v Evropě nebo zvyšování úrokových sazeb však nyní začíná jejich cena klesat. Podle agentury Bloomberg je to až o třicet procent. Které vyhlášené realitní lokality zlevňují? 

Londýn

Ceny nemovitostí v hlavních a lukrativních městských čtvrtích jsou podle agentury Savills o 19 procent nižší než v roce 2014, kdy byly na svém vrcholu. Podle expertů za to mohou především daňové změny ve Velké Británii, které s cenami luxusních nemovitostí zamávaly. Hodnoty ovlivnil i blížící se odchod země z Evropské unie. Například cena luxusního pětipokojového bytu v obytném bloku One Hyde Park klesla za posledních několik měsíců o pět milionů liber. Zájemce o nákup si nyní musí připravit 50 milionů liber, tedy necelé dvě a půl miliardy korun.

Sydney

Ani v Austrálii se dříve drahým nemovitostím nevede příliš dobře. Ceny tamních domů klesly od svého říjnového maxima o více než šest procent. Pokles v Sydney byl dokonce nejhorší za posledních 40 let. Ceny tamních nemovitostí klesly v průměru o 12 procent. Ceny táhly dolů především dostupné bankovní úvěry. Velký cenový pokles zaznamenaly například nemovitosti v luxusní čtvrti Avalon, která se nachází na okraji Sydney u stejnojmené pláže. U konkrétního inzerovaného domu cena klesla o 38 procent.

Dubaj

Dubajské ceny obytných domů od svého vrcholu v roce 2014 klesly o 25 procent. Místní úřady plánují v letošním roce postavit rekordní počet 31 500 domů a dalších nemovitostí, což je dvojnásobek ročního požadavku za posledních pět let. To zvyšuje riziko, že ceny budou dále klesat, tvrdí experti. Pokles zaznamenaly například domy na slavném umělém ostrově ve tvaru palmy Palm Jumeirah. Průměrná cena se zde nyní pohybuje kolem 5,5 milionu dolarů (asi 124 milionů korun). Ještě před dvěma lety byla tato cena o deset procent vyšší.  

Hongkong

Ceny nemovitostí v asijské metropoli klesly od loňského srpna téměř o desetinu. O dalších deset procent mají klesnout i letošní rok. Za poklesem stojí především přetrvávající obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. Pokles cen zaznamenal i luxusní areál Mayfair. Apartmán zde nyní zájemci seženou s cenou 2 039 dolarů za čtvereční metr. To je asi o 15 procent méně, než před několika měsíci. 

New York

V posledním čtvrtletí roku 2018 poklesla mediánová cena manhattanských bytů poprvé za tři roky pod jeden milion dolarů. To je podle agentury Douglas Elliman Real Estate o 5,8 procent méně než před rokem. Pro tamní nejdražší domy je trh krutější ještě více. Prodej realit na Manhattanu za cenu vyšší než pět milionů dolarů klesl v loňském roce o 22 procent. Důvodem poklesu jsou především nové federální zákony omezující odpočty daní z majetku. 

Dublin

Ceny v nejžádanějších dublinských obvodech se v loňském roce snížily o 2,8 procenta, tvrdí makléři. Může za to především propojení irské ekonomiky se Spojeným královstvím. Dalším důvodem jsou limity, stanovené Irskou centrální bankou v roce 2015, týkající se hypoték. Ceny na slavné Ailesbury Road například zaznamenaly pokles o 13 procent. Domov na jedné z nejvyhledávanějších adres v irském městě nyní zájemci pořídí za zhruba 6,8 milionů dolarů. 

Istanbul

Luxusní reality v tureckém městě klesly v posledním čtvrtletí roku 2018 o 4,3 procenta. A to i přes větší počet obyvatel ve střední třídě a snadno dostupných hypoték. Jedním z důvodů je slabá turecká lira, která v posledních dvou letes klesla vůči dolaru o 41 procent. Například asi šedesátka historických domů na březích Bosporu zaznamenala meziroční pokles u jednotlivých částí o 4 miliony euro.