Z prodeje realit má být vázaná živnost, ministerstvo chce regulovat trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Ministerstvo pro místní rozvoj chce začátkem příštího roku předložit vládě věcný záměr zákona, který má regulovat český realitní trh. Ministerstvo bude prosazovat, aby se realitní činnost přesunula z volných do vázaných živností. Dnes může jako realitní zprostředkovatel fungovat každý, kdo má živnostenský list.

Podle Zdeňky Niklasové z ministerstva pro místní rozvoj není cílem omezit přístup k podnikání na trhu, ale nastavit jasná pravidla. Jako realitní zprostředkovatel může dnes působit téměř kdokoliv. Podmínkou je kromě věku prakticky pouze čistý trestní rejstřík.

V České republice je podle statistik 15 300 realitních zprostředkovatelů, více jich je v zemích Evropské unie pouze ve Francii, Španělsku a Itálii. Podíl na obyvatele je ale nejvyšší v Česku. Jeden realitní zprostředkovatel vyjde na necelých 700 obyvatel.

V novém zákoně by měla být podle představ ministerstva profesní kvalifikace obchodník s nemovitostmi. Zůstane situace, kdy v realitách bude moci působit prakticky každý, proti současnosti však bude muset prokázat znalosti v oboru.

Přibylo melouchářů

Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří ČR (ARK ČR) Jaroslava Novotného na tuzemském realitním trhu přibylo přivydělávajících si melouchářů. Do zprostředkování realitních transakcí se vrhli lidé z různých sociálních vrstev.

„Ještě výrazněji než v minulosti v poslední době posílil fenomén nelegitimních přivydělávajících si zprostředkovatelů, nazval jsem je historicky melouchářů. Řada lidí uvažuje tak, že pokud mu nepřeje jeho zaměstnání či podnikání, tak jde paralelně dělat reality nebo finančního poradce. V těchto oborech se podle nich dělají ty správné peníze,“ uvedl již dříve Novotný.

Volání po pravidlech

Niklasová uvedla, že z průzkumu mezi spotřebiteli i realitními kancelářemi vyplynulo, že je potřeba nastavit pravidla na trhu. Paragrafové znění zákona bude připravené v roce 2016. Zákon má chránit i realitní kanceláře před klienty, kteří se z nich snaží „vyždímat“ co nejvíce úkonů a nezaplatí jim za to nic.

Podle Niklasové pokud budou jasná pravidla hry, bude se obnovovat důvěra klientů v realitní služby. Podle odborníků jde přes realitní kanceláře maximálně 50 procent obchodů s nemovitostmi, zbytek si realizují prodávající a kupující sami. Podobná situace panuje i na Slovensku.