Za krizi ve stavebnictví může nečinnost vlády, tvrdí stavebníci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Pavla Kreuzigerova

Nepřestávající propad českého stavebnictví a neschopnost sektoru trend zastavit způsobuje podle stavebníků nečinnost vlády. Ta by prý měla dostatečnými investicemi do infrastruktury nastartovat růst. Shodli se na tom účastníci březnového devátého ročníku Fóra českého stavebnictví.

„Stavební průmysl v Česku je už čtvrtým rokem v recesi bez toho, že by politická reprezentace na situaci nějak reagovala,“ stěžuje si prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš, podle nějž je současná recese důsledkem nečinnosti vlády.

Za pravdu mu dává i studie o vývoji v českém stavebnictví v evropském kontextu, kterou ve spolupráci se svazem vypracovala společnost Deloitte.

„Poté, co se od stavebnictví odvrátil jeho největší zákazník, stát, se veřejné zakázky v roce 2012 propadly o 50 procent oproti roku 2008. Můžeme navíc očekávat alarmující negativní trend zásoby práce zvláště v dopravním stavitelství,“ prohlásil Miroslav Linhart ze společnosti Deloitte. Pod hodnoty roku 1996 poklesl také počet zahájených bytů. „Sebedůvěra obyvatel je drcena nejistotou,“ podotkl Linhart.

Vládu čeští stavebníci vyzývají, aby si vzala příklad v sousedním Německu. Tamní vláda v letech 2008 a 2009 podpořila investice především do komunální a spolkové infrastruktury částkou 80 miliard eur. Toto opatření vedlo k opětovnému růstu stavební produkce o 5,8 procenta v roce 2011.

„Spolková vláda reagovala na krizi přijetím konjunkturálních programů, které nastartovaly růst. Byla to investice ve správnou dobu,“ poznamenal generální ředitel Hlavního německého svazu stavebního průmyslu Michael Knipper s tím, že stát vytvořil dobré rámcové podmínky pro růst.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba doporučení stavebníků odmítá. „Řešení není ve zvýšení zadlužení ČR a napumpování peněz do stavebnictví,“ reagoval ministr. Podle něj je řešením dlouhodobé plánování infrastruktury, zvýšení efektivity hlavně dopravních staveb a změna zákona o veřejných zakázkách.

České stavebnictví podle dnešních čísel Českého statistického úřadu pokračovalo v propadu i letos v lednu, kdy stavební výroba meziročně klesla o dalších 9,3 procenta. Pád však mírně zpomalil, loni v prosinci se stavební výroba po revizi meziročně snížila o 19,4 procenta.

: