Žádné drama v realitách, na trhu se letos protočilo 115 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: centralparkpraha.cz

Krize už není. Tak se dají shrnout výsledky průzkumu společnosti KPMG CEE Property Lending Barometer 2013. Na realitním trhu střední a východní Evropy se podle něj v prvním pololetí uskutečnily transakce za celkem 4,5 miliardy eur, zhruba 115 miliard korun, meziročně o 60 procent více. České banky jsou podle šetření v regionu nejvíce ochotné poskytovat úvěry na realitní projekty.

„Po propadu v minulém roce vykazují banky zvýšený zájem o financování nemovitostních projektů. Omezením pro ně zůstává především očekávaná rizikovost tohoto trhu, která se odráží v jejich požadavcích na podmínky pro poskytnutí financování. Ta se oproti minulému roku nemění,“ poznamenal Pavel Kliment z KPMG Česká republika.

Z hlediska typu projektů banky nejvíce preferují financování kancelářských prostor, následují průmyslové či logistické projekty a obchodní prostory. Na druhé straně zájmu zůstává hotelová výstavba. Středoevropské a východoevropské banky obecně dávají přednost refinancování a financování dokončených projektů před financováním nové výstavby.

České banky štikou v regionu

Ani pokračující pokles stavebního trhu v Česku či další nárůst nezaměstnanosti nezměnil nic na tom, že české banky jsou v regionu nejochotnější úvěrovat výstavbu. Česko je tak potřetí v řadě lídrem Indexu ochoty financovat realitní projekty. Nejvýznamnější transakce na českém trhu se letos zatím týkaly hlavně kancelářských a obchodních prostor.

„České banky byly historicky relativně konzervativní, což se dnes pozitivně projevuje v úrovni problematických realitních úvěrů. Situace je stabilizovaná a finanční instituce jsou ochotné refinancovat půjčky u dokončených projektů a v omezenější míře také financovat novou výstavbu,“ doplnil Kliment.

Prologis: Výše nájemného celosvětově každoročně poroste o pět procent