Ztrátové zakázky z minulosti stavaře dál srážejí, situace se ale pomalu lepší

Stavba epozitáře Umělecko průmyslového muzea

Stavba epozitáře Umělecko průmyslového muzea Zdroj: PSJ

Přízrak špatných časů je tuzemským stavařům stále v patách. Zhruba pětina jejich zakázek získaných v minulých letech pro ně totiž bude ztrátových. V boji o přežití je vyhráli s cenami, které nestačí ani na pokrytí nákladů. Mezi šéfy stavebních firem to pro server E15.cz zjistila výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika. Odvětví přitom čelí hrozbě, že navzdory zažehnané krizi se problém prodělečných zakázek ještě prohloubí.

„Vzhledem k neplánovanému růstu cen subdodavatelských prací existuje riziko, že podíl ztrátových zakázek ještě dále vzroste,“ sdělil ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Existenci zakázek končících v červených číslech připustil například Průmstav. „Dříve uzavřené zakázky, které se dostávají při realizaci na hranici ztrátovosti, velmi detailně ekonomicky řídíme a snažíme se tyto ztráty minimalizovat,“ uvedl obchodní ředitel podniku Milan Valenta.

Stavaři byli ochotni kývnout na ztrátové zakázky kvůli tomu, že to pro ně bylo stále výhodnější než sedět se založenýma rukama nebo dokonce rušit výrobní kapacity, které by jim v době obnoveného růstu chyběly.

Nejlépe jsou na tom velké firmy

Bruslení na tenkém ledě se ovšem leckterým hráčům nakonec vyplatit nemusí. „Ztrátové zakázky nemůže firma táhnout donekonečna, jsou cestou do pekel a vedou až ke konečné likvidaci společnosti,“ sdělil výkonný ředitel Syneru Robert Špott.
Na rozdíl od minulých let ovšem ze stavebního průmyslu už v současnosti nezní jen nářky a špatné zprávy. Podíl společností, které mají více zakázek než před rokem, neustále roste.

Aktuálně více práce hlásí 38 firem, vyplynulo z průzkumu společností CEEC Research a KPMG. Nejlépe jsou na tom velké firmy a také podniky věnující se inženýrskému stavitelství. Tedy státem placeným železničním a silničním stavbám.

Podíl ztrátových zakázek
17 procent ztrátových zakázek mají v průměru české stavební společnosti.

Prodlužuje se také doba, na kterou mají firmy zajištěnou práci. Jestliže v srpnu to bylo zhruba šest měsíců, v současnosti mají zakázky na sedm měsíců dopředu. U velkých společností se zásobník práce zvýšil již dokonce na více než jedenáct měsíců.
Přesto ani v této situaci podle některých hlasů dumping z trhu zcela nezmizel.

„Podle výsledků výběrových řízení stále dochází k uzavírání smluv s dodavateli za podnákladové ceny,“ poznamenal obchodní šéf PSG – International Aleš Ullmann.