Rekordní přebytek: běžný účet se vyšplhal na skoro 34 miliard

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Tomas Novak

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v lednu v historicky nejvyšším přebytku 33,6 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Loni v prosinci činil přebytek 4,8 miliardy korun.

„Hlavní zásluhu na tom mají pozitivní čísla zahraničního obchodu se zbožím i službami a nepochybně i příliv peněz z EU. Vedle toho v úvodu roku neodešla na dividendách do zahraničí žádná významná částka,“ komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Jak ale upozorňuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, přebytek v zahraničním obchodě se zbožím a službami meziročně klesl. „Za vylepšením běžného účtu o 3,5 miliardy stojí hlavně nižší odliv dividend do zahraničí. Co zahraniční investory motivuje nechat zisky v ČR? Můžete to slabší koruny a oživení české ekonomiky,“ vysvětlila.

Přebytek v obchodu se zbožím a službami skončil v lednu ve výši 28,1 miliardy korun a především vlivem převodů prostředků z rozpočtu Evropské unie vykázaly přebytek i prvotní důchody, který činil 10,9 miliardy korun. Aktivní saldo převodů z rozpočtu unie do Česka bylo ve výši 6,7 miliardy korun.

Lednová platební bilance (v miliardách korun)
Běžný účet33,584
Zboží a služby 28,135
Prvotní důchody 10,896
Druhotné důchody 5,447
Kapitálový účet0,09
Finanční účet* 8,943
Přímé investice 1,505
Portfoliové investice -19,691

*Podle nové metodiky se mění používání znamének plus a minus, u toků kapitálu na finančním účtu znamená minus příliv a plus odliv.

Odliv kapitálu na finančním účtu činil 8,9 miliardy korun a saldo odlivu přímých zahraničních investic bylo 1,5 miliardy korun. Čisté výpůjčky ze zahraničí v ročním úhrnu v posledních měsících stagnují, uvedla ČNB. Za celý loňský rok platební bilance poprvé v historii země skončila přebytkem, a to ve výši 26,1 miliardy korun.

Podle Dufka lze předpokládat, že přebytek běžného účtu dále poroste. „ČR se jako ryze exportní ekonomice bude dále zlepšovat její bilance se zahraničím a příliš na tom nezmění nejspíše ani očekávaný silný odliv dividend,“ uvedl s tím, že časem může Česko zaznamenat větší zájem zahraničních investorů. Podle Horské ale nyní Česko zahraniční investory příliš neláká.

**