Rodinný byznys nelze dělat z donucení, shodli se na akci E15 Premium nástupci rodinných firem 

Klára Vítková představuje druhou generaci ve vedení firmy NWT. Studuje v Londýně a je v dozorčí radě firmy. Na snímku s Adamem Prouskem (po její pravé ruce), ředitelem strategického rozvoje ve firmě Petrof, Tomášem Kořínkem, obchodním ředitelem ve firmě TOKO Agri a Ondřejem Popelkou z J&T Family Office (na snímku úplně vlevo).

Klára Vítková představuje druhou generaci ve vedení firmy NWT. Studuje v Londýně a je v dozorčí radě firmy. Na snímku s Adamem Prouskem (po její pravé ruce), ředitelem strategického rozvoje ve firmě Petrof, Tomášem Kořínkem, obchodním ředitelem ve firmě TOKO Agri a Ondřejem Popelkou z J&T Family Office (na snímku úplně vlevo). Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ondřej Popelka zástupce ředitele J&T Family Office. Na snídani E15 Premium na téma rodinné bohatství
Libuše Šmuclerová, generální ředitelka multimediálního domu CNC
Snídaně E15 Premium Rodinné bohatství
Snídaně E15 Premium Rodinné bohatství
5
Fotogalerie

O tom, jak z rodiny a rodinného podnikání vybudovat rod nebo jak a jestli od rodičů převzít firmu, diskutovali nástupci společností NWT, Toko Agri, Petrof nebo například i Tomáš Czernin. „V zahraničí byla tradice nepřerušená, funguje to tam roky. V Česku se to učíme, a to obě strany - předávající i přebírající,” uvedl na eventu deníku E15 pod značkou E15 Premium Rodinné bohatství Ondřej Popelka, zástupce ředitele J&T Family Office.

Exkluzivním hostem snídaně byl Tomáš Czernin, který představil vlastní rodinné podnikání se staletou tradicí. „Historie rodu sahá k roku 1103 a dodnes nás živí polnosti, rybníky a lesy. Nástupnictví také řeším poměrně aktivně. Mám čtyři děti, dcery se vydaly vlastní cestou a zda se tomu bude věnovat jeden ze synů, zatím není jasné,” přiblížil Czernin.

Rozdílů ve srovnání s předáváním ve šlechtickém rodě s rodinnou firmou nevidí příliš. „Zásada je, že vlastník je jen jeden. To, co mi převedl otec, to převezme jeden ze synů. Tak to šlo vždycky," upřesnil Czernin.

Pro účast v rodinné firmě je z pohledu nástupců důležité mít zkušenosti z jiného prostředí a jiných společností, aby se dědicové necítili i mezi zaměstnanci jen jako „potomci”, kteří mají vše jisté, shodli se Klára Vítková z NWT, Adam Prousek z Petrofu a Tomáš Kořínek ml. z Toko Agri. 

„Zatím studuji, angažovat v NWT se zatím úplně nechci. Ráda bych, aby za mnou  byla vidět i jiná práce,” uvedla Klára Vítková, která je se sestrou sice v dozorčí radě firmy, aby věděly, co přesně se ve společnostech děje. Žádné pokyny ale nikomu nedávají. „Od mala jsem ve firmě pomáhal, ale souhlasím, že je často lepší, získat zkušenosti i mimo,” dodal Tomáš Kořínek ml. 

Trochu jinou pozici má Adam Prousek, ředitel strategického rozvoje společnosti Petrof, který se do rodinné firmy přiženil. I to, jak řešit situace při výběru životního partnera a jeho případnou pozici v rodinné firmě, je často předmětem diskusí se správci majetku. „Vždy zdůrazňujeme, aby to majitelé společností do budoucnosti ve svých plánech a strategiích zohlednili,” říká Ondřej Popelka.

Například v NWT mají takzvanou rodinnou ústavu, která třem dcerám - dědičkám a jejich případným manželům - už odmala dává jasná pravidla. „Kvůli penězům si mě nikdo vzít nemůže. Vždy vše zůstává v rodině, muž nikdy nic nedědí, nebude ani vlastnit podíl v podniku,” říká Klára Vítková.

„Já jsem sice v top managementu, ale nevlastním nic, ani nechci,” dodal Adam Prousek, jehož manželka je z šesté generace rodiny Petrofů. „Vídáme často, že partneři nevstupují do vlastnického podílu a občas vidíme i zákazy práce v rodinné společnosti, aby se nemusely řešit názorové střety,” popsal zkušenosti Ondřej Popelka s tím, že jen výjimečně je vidět firmu, kde například potomek nebyl vhodný pro předání, ale partner zastával vysokou funkci. 

Generálním partnerem akce je J&T Family Office, partnery PwC, Family Business Network a hotel Four Seasons.